Hlavní obsah

Vrba: Když postoupíme, bude to pro Žilinu důležitý den

ŽILINA

Čtvrteční duel druhého předkola Poháru UEFA mezi Žilinou a Libercem může nést podtitulek "Bratrovražda". Fotbalisty Žiliny vede český kouč Pavel Vrba a může být strůjcem historicky prvního postupu slovenského celku v evropských pohárech přes český tým. Vrbův tým má před domácí odvetou skvělou výchozí pozici díky výhře 2:1 z Liberce a trenér s krajany ani v odvetě nebude mít žádné slitování.

Článek

"Pevně doufám, že odvetu zvládneme stejně dobře jako první zápas. Když půjdeme dál, bude to pro Žilinu důležitý den. Dostaneme šanci zahrát si další zápasy na evropské scéně a také naši hráči se mohou hodně zviditelnit," řekl na středeční tiskové konferenci v Žilině Vrba. Už nechce zažít zklamání jako loni v srpnu, kdy Žilina vypadla z předkola Ligy mistrů se Slavií po dvou bezbrankových remízách až na penalty.

Bývalý ostravský expert bude rád, když v případě úspěšného výsledku vzroste respekt slovenských týmů a celé tamní soutěže u českých sousedů. Čtyřiačtyřicetiletý Vrba by tak zažil částečnou satisfakci. "Pořád se říká, že slovenská liga je daleko za českou, ale to je historie. Prvních pět týmů ze slovenské by hrálo v té české do devátého místa," tvrdil Vrba s tím, že Corgoň liga je neprávem opomíjená. "Dobře to vidím u českých trenérů, kteří chodí na Slovensko. Jsou překvapeni tím, na jaké úrovni tady hráči jsou. Doma přitom slýchávají úplně něco jiného," uvedl Vrba, který si udělal dobré jméno v Púchově a loni se Žilinou slavil titul.

Slovenské týmy se mohou zlepšovat

Vrba nepochybuje, že se slovenské týmy mohou dál zlepšovat. "Slovenští hráči hodně změnili přístup, navíc se tady zlepšily i podmínky a místní už za každou cenu neutíkají do české ligy. Podmínky se vyrovnaly a jsou prakticky stejné, samozřejmě Sparta se Slavií se ještě vymykají," řekl.

Kdyby Žilina přešla přes Liberec, což Vrba nechtěl ani slovíčkem zakřiknout, získal by prý slovenský fotbal další důležitý impulz. Zmizí komplex z českých soupeřů. Ti zatím vždy v pohárech po vzájemných bitvách šli dál: Slavia vyřadila Inter Bratislava a Žilinu, Liberec zase bratislavský Slovan a Dubnici.

Ve čtvrtek se může bilance změnit. "Zatím jsem neslyšel, že můžeme být prvním slovenským týmem, který vyřadí český klub. Ale vnímám to tak, že máme dobře nakročeno," usmíval se Vrba. "Ale Liberec tady také udělá všechno, aby postoupil. My remízu bránit nechceme, ani to neumíme, takže 0:0 to podle mě neskončí. Hlavní je, abychom uhráli takový výsledek, který nás posune dál," prohlásil Vrba.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.