Hlavní obsah

Spartu obral brankový rozhodčí, s Eindhovenem nakonec jen remizovala

PRAHA

Ani na jedenáctý pokus nezvládli fotbalisté Sparty premiéru skupinové fáze některého z evropských pohárů vítězně. Hned na úvod Evropské ligy narazili na Eindhoven, favorita skupiny K. K výhře měli tentokrát velmi blízko, po gólech Hubníka a Zemana dvakrát vedli, ale nakonec se zavedení brankového sudího obrátilo proti nim. Skot viděl faul Wilfrieda a hosté v nastavení z penalty vyrovnali.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Brankář Sparty Jaromír Blažek se dohaduje s rozhodčím.

Článek
Fotogalerie

Začátek byl rušný. Již ve druhé minutě nedosáhl alternující levý obránce Hoheneder na vysoký centr a pustil Eindhoven do první šance. Téměř vzápětí odpověděl na druhé straně prudkou střelou těsně nad břevno Holenda. Tím však byl příděl zajímavých momentů na úvod vyčerpán, v další pasáži se oba soupeři jen oťukávali.

Hosté znovu zazlobili až ve 28. minutě, kdy využili zaváhání často chybujícího Huška a Dzsudzsak vypálil těsně vedle. To Spartu jako by probralo a začala plnit předsevzetí, že bude hrát aktivně jako v nedávném domácím duelu proti Panathinaikosu.

Zemanova bomba měla gólové parametry, brankář Isaksson ji však stačil vyrazit na roh. Nadějný byl i Kušnírův rychlý průnik a Pražané začali tlačit. Zemanův přímý kop skončil ve zdi, Žofčák ze stejné standardky střílel těsně nad. Eindhoven se v závěru poločasu bránil, ale větší škody než dvě žluté karty neutržil.

Druhý poločas začal znovu obezřetně. Povel k další ofenzívě dal v 57. minutě Wilfried. Specialista na Maribor se rychle uvolnil na hranici šestnáctky a vypálil tvrdě nad. Po centru Kušníra si pak Isaksson srazil míč na vlastní tyč a Vacek už nedokázal houštinou těl propálit míč do odkryté branky. Vydařenou letenskou pasáž pak uzavřel střelou těsně vedle znovu Wilfried.

Potom už přišly góly. Na Zemanův přímý kop si naskočil hlavičkář Roman Hubník a brankář neměl nárok. Letná se však opájela vedením pouze čtyři minuty. Přesně tolik času zkušenému Eindhovenu stačilo, aby střídající Reis rovněž po standardní situaci vyrovnal. Sparta šla znovu do vedení, po průniku střídajícího Kadlece se do protipohybu gólmana krásně trefil Zeman. O výhru však Pražany obral nově zavedený brankový rozhodčí, který nahlásil hlavnímu faul Wilfrieda a Reis z nařízené penalty v nastavení vyrovnal.

"Když vezmeme průběh zápasu, s výsledkem můžeme být spokojení," přiznal Fred Rutten, trenér Eindhovenu. "Nás samozřejmě remíza bolí, k vítězství jsme měli blízko. S výkonem však jsem spokojený, teď jde o to, abychom ho dokázali zopakovat i v dalších zápasech," reagoval letenský kouč Jozef Chovanec. "Velká škoda. Dvakrát jsme vedli, to už jsme měli vyhrát. Ale až zklamání pomine, dojde nám, že i remíza s takovým soupeřem má velkou cenu," dodal Martin Zeman, jeden z hrdinů zápasu.

Od té doby, co se začalo v evropských pohárech hrát ve skupinách, zažili fotbalisté Sparty jedenáctý vstupní duel do této fáze. A stále platí, že ani jeden z nich nevyhráli...

Ukání skupiny K fotbalové Evropské ligy:
Sparta Praha - PSV Eindhoven 2:2 (0:0)
Branky: 76. Hubník, 87. Zeman - 80. a 90.+1 z pen. Reis. Rozhodčí: McDonald - Conquer, Chambers (všichni Skot.). ŽK: Řepka, Hoheneder, Wilfried, Blažek - Ooijer, Manolev. Diváci: 16 703.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Hoheneder - Žofčák, Vacek (85. Kucka), Hušek, Zeman (90.+4 Kalouda)- Holenda (79. Kadlec), Wilfried. Trenér: Chovanec.
Eindhoven: Isaksson - Manolev, Simons, Ooijer, Pieters - Engelaar, Toivonen, Bakkal - Lazovič, Koevermans (64. Reis), Dzsudzsák. Trenér: Rutten.

Reklama