Hlavní obsah

Chovanec: Eindhoven jsme eliminovali, snad to nebude jen záchvěv

Rozčarovaný byl pořádně. Hned po čtvrteční remíze 2:2 s Eindhovenem dokonce trenér Jozef Chovanec prohlásil, že rozhodčí Spartu v premiéře Evropské ligy popravil. Inkasovaný gól z penalty v nastavení ležel kouči v žaludku ještě v pátek, kdy dal hráčům volno. Na druhé straně však kvitoval, že proti soupeři protřelému Ligou mistrů podala Sparta dobrý výkon.

Článek

Už z vás zloba vyprchala?

Nemluvil bych o zlobě, ale o zklamání. Byla to těžká noc, takový zápas si donekonečna přehráváte. Teď už ale musíme myslet na pondělní zápas v Brně.

Jaký je den poté váš pohled na nařízenou penaltu?

Vyslechl jsem si nejrůznější názory. Kdyby byl na mém místě kolega z Eindhovenu, bude ve stejném rozpoložení jako já. Mně vadilo, že rozhodčí strašně dlouhou dobu odmítali vpustit na hřiště ošetřeného Zemana.

To mělo takovou roli?

Mělo. Během té doby měl soupeř dvě standardky a přišla penalta... Eindhoven finišoval, takže všichni jeho hráči naběhli před branku. A my je bránili jen o devíti. Za normálního stavu by navíc Wilfried nehlídal přední tyč, před brankářem by také stál jiný hráč. To nastalou situaci zásadně ovlivnilo.

Ale přece jen, nevyčiníte Wilfriedovi, že držením soupeře zavdal rozhodčímu příčinu k nařízení penalty?

Ne, nevyčiním. Můžu vám ukázat spoustu okamžiků, kdy jsme byli při standardce drženi i my. A když platí celý zápas určitý metr, měl by platit i v nastavení. Bony neudělal nic, co by vybočovalo z mezí, sám naopak dostal ránu loktem a byl nakopnutý do citlivých míst. Pohyb padajícího Lazoviče byl v tom souboji velmi nepřirozený.

Sehrál při nařízení penalty důležitou roli i nově zavedený brankový asistent?

Právě že ne. Podle lidí z UEFA brankový do této situace nezasáhl. Do svých rukou to vzal hlavní rozhodčí...

Napadlo vás, že byste podali protest?

To je teď nová móda, že? (úsměv) Ne, nenapadlo. Za kariéru se mi to nestalo poprvé a nikdy žádná stížnost. Také hráči musejí počítat s tím, že se jim to stane ještě mockrát. Ale nechci se pořád pitvat jen v penaltě. Důležité by mělo být poznání, že i s takovými soupeři se můžeme srovnávat. Lidé z Eindhovenu uznávali, že tady uhráli šťastnou remízu.

Na propočty je po prvním kole ještě brzy. Bod z prvního zápasu proti favoritovi skupiny však může bát nakonec dobrý.

Start do jakékoliv soutěže je pro mě vždy velmi důležitý, dávám mu velkou váhu. Také remíza s Eindhovenem posílí mužstvu sebevědomí, bod se promítne do národního koeficientu a snad i do konečného účtování.

Nebyl jste sám překvapený, jak málo šancí si ofenzivně laděný soupeř na Letné vytvořil?

V Nizozemsku se hraje nahoru - dolů, to Eindhovenu vyhovuje. Když jsme někdy propadli, byl PSV nebezpečný. Nastoupil prakticky se čtyřmi útočníky a hodně si cením, že jsme je eliminovali.

Takže přece jen spokojenost?

Sparta nikdy nezačínala poháry jako favorit. Sbírala však přímé konfrontace s velkými fotbalovými jmény. Čím víc zápasů pod velkým tlakem, tím lépe pro další růst hráčů. Tak těžké zápasy mají odehrané Blažek s Řepkou a je to na nich vidět. Ale kde je měli sebrat Hubník, Zeman a spol.? Žádný tréninkový kemp jim je nenahradí. Teď jde o to, aby předvedený výkon nebyl jen záchvěv, ale vzestupný trend.

Reklama

Související témata: