Hlavní obsah

Slávisté věří v dobrý výsledek, Valencie v postup

VALENCIE

Ve čtvrtek večer ve 21.05 hodin (přímo vysílá ČT4) otevře belgický rozhodčí Gumienn třetí utkání B skupiny Evropské ligy mezi FC Valencia a Slavií Praha. Zatímco domácí porazili Janov 3:2 a remízovali 1:1 v Lille, Pražané v Janově 0:2 prohráli a doma s Lille utrpěli debakl 1:5. O Slavii nemají ve Valencii fanoušci valné mínění.

Článek

I když tu uhrála před třinácti roky v Poháru UEFA remízu 0:0, ale doma španělskému klubu podlehla 0:1. Stadión Mestalla, tyčící se v novější valencijské zástavbě, bude plný prý sotva z jedné třetiny. Jeho kapacita je 55 000 diváků. Dvě stovky fandů pražského celku se tu ztratí jako kapka v moři.

Bilance Slavie v evropských pohárech je tristní, protože z posledních jednadvaceti utkání vyhrála jediné. Pražané jsou v prognózách před dnešním utkáním velmi opatrní a hlavně nechtějí udělat ostudu. „Jsme si vědomi síly soupeře. Chceme uhrát co nejlepší výsledek. Bral bych bod, nejlepší by bylo ale vyhrát. Zůstávám však na zemi,“ říkal před utkáním opatrně kouč Slavie Karel Jarolím s tím, že s Villou nebo bez něho bude Valencie v útoku obrovsky silná.

Hloušek: S Villou by to bylo horší

„Situace se nám před zápasem zkomplikovala zraněním gólmana Romanovse a onemocněním Jandy. Výběr z devatenáctky hráčů, které máme ve Valencii, je poměrně úzký. Jednou z variant, o níž vážně uvažuji, je hra na pět záložníků. Nemůžeme si myslet, že bychom Valencii přehráli. Je to jeden z nejlepších evropských celků, favorit naší skupiny, který má velké ambice dostat se v Evropské lize velmi vysoko. Musíme se vyrovnat z jejich rychlou kombinační hrou. Když vyjdeme z pozorné obrany, budeme k domácím včas přistupovat a narušovat jejich hru, třeba se nám povede i brejk s úspěšným zakončením,“ přál si Jarolím.

Opatrný je i záložník Adam Hloušek. „Nejen pro mne to bude velký svátek a moc se na zápas těším. na tak velkém stadiónu jsem ještě nehrál. Chci si to užít a udělám maximum pro co nejlepší výsledek. Nálada v kabině je dobrá. Máme ze soupeře respekt, ale ne strach,“ dodal.

Nabídl i možný recept na úspěch: „Když budeme dodržovat taktické pokyny a dokážeme eliminovat ofenzivní sílu soupeře, máme šanci něco uhrát. Valencie má vynikající útočníky, v podstatě je jedno, kdo nastoupí, ale pokud by to byl David Villa, pak to pro nás bude mnohem horší. Viděli jsme dva zápasy Valencie, jeden s ním a druhý bez něho a je to obrovský rozdíl. Palebná síla soupeře je mnohem vyšší.“

Tři body otevřou brány k postupu

Valencie si v tomto tisíciletí dvakrát zahrála finále Ligy mistrů, ale ani jednou neuspěla. V roce 2004, když slavila španělský titul, přidala k němu i Pohár UEFA a evropský Superpohár. Tým, který už čtrnáct utkání v řadě v evropských pohárech neprohrál, prahne po úspěchu.

„Naším cílem je vítězství. Ziskem tří bodů si otevřeme brány k postupu do další fáze,“ vypočítal kouč Valencie Unai Emery. „Slavii se v české nejvyšší soutěži ani v Evropské lize nedaří, ale proti Janovu a Lille sehrála zajímavé zápasy. Je nevyzpytatelná, technicky dobře vybavená a její silnou zbraní je psychika,“ pravil Emery, jenž buď Slavii nezná nebo o psychice žertoval.

Emery se netají tím, že pošetří některé hráče. Silva je zraněn, obávaný kanonýr David Villa se čerstvě zotavil ze svalového zranění. „Zatím nejsem pevně rozhodnutý, ale je velmi pravděpodobné, že se Villa na trávníku objeví. Potřebuje se rozehrát před dalšími zápasy, které nás čekají. Některé hráče ale budu šetřit,“ prozradil kouč Valencie. Jména však neřekl.

Předpokládané sestavy pro večerní zápas
Valencie: Sanchéz (Moya) - Miguel (del Horno), Navarro (Marchena), Dealbert, Bruno - Albelda, Banega (Joaquín), Mathieu - Mata, Žigič (Villa), Pablo.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Vomáčka, Čelůstka (Hubáček) - Ragued, Trapp - Vasiljevič (Vlček), Belaid, Hloušek - Šenkeřík.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.