Hlavní obsah

Alkmaar? To je jako hrát s nároďákem proti Španělsku, tvrdí Komňacký

JABLONEC

Soupeř úplně jiné kategorie, než byl snaživý, ale méně vyspělý albánský celek Flamurtari Vlora, čeká na fotbalisty Jablonce ve třetím předkole Evropské ligy. V nizozemském Alkmaaru totiž nastoupí od 20.00 hodin proti domácímu týmu AZ, který je favoritem dvoudílné série.

Foto: archiv

František Komňacký

Článek

„Nechci nikoho strašit a vzbuzovat hned černé myšlenky, ale bude to, jako kdyby hrál náš národní tým proti Španělsku,“ říká jablonecký kouč František Komňacký. A jeho slova mají svou váhu, protože je současně Bílkovým asistentem u české reprezentace.

Trenér Severočechů v rámci „špionáže“ navštívil už víkendový přípravný zápas Alkmaaru s tureckým Kayserisporem. „Domácí se prezentovali jako tým plný dynamických hráčů, jimž nečiní problémy kombinace s míčem v plné rychlosti. Někdy to možná s tou kreativitou až přehánějí, ale působí velmi kompaktně. S celkem z turecké ligy, kterou rovněž považujeme za kvalitní, si poradili rozdílem třídy. Mužstvo hrající takhle ofenzivním způsobem jako Alkmaar v naší lize nenajdete. Střetnutí s ním bude pro nás zkouškou i velkou školou zároveň,“ uvažuje kouč.

Jablonský: Chceme eliminovat tlak

Pro většinu mladých jabloneckých hráčů půjde asi o první významnou konfrontaci se silným zahraničním soupeřem. Ne tak pro obránce Tomáše Jablonského. „Před čtyřmi lety jsem nastoupil za Slavii v základní skupině Ligy mistrů dvakrát proti Arsenalu, kdy jsme prohráli 0:7 a remizovali 0:0, a jednou proti Seville. A teď si vážím toho, že dostávám společně s ostatními kluky z mužstva možnost poměřit se s nizozemským týmem. Víme o jeho přednostech. Ale pokusíme se eliminovat očekávaný tlak domácích a uhrát co možná nejlepší výsledek,“ líčí levý bek.

„Nesmíme pouštět Alkmaar do střeleckých příležitostí. Jsou tak efektivní, že dovedou třeba ze čtyř šancí dát dva góly,“ připojuje se brankář Michal Špit.

Zkouška ohněm čeká pravého záložníka Jana Kopice, který přišel v létě z druholigové Jihlavy a bez jediného prvoligového startu se už v kvalifikaci o Evropskou ligu dostal do základní sestavy Jablonce. „Zatím nejsem nervózní. V záloze mám vedle sebe zkušené hráče a snažím se i nahrávat dopředu Davidu Lafatovi,“ popsal svou pozici fotbalista, jehož starší bratr Milan působil ve Slavii, Mladé Boleslavi a nyní je v nizozemském Heerenveenu.

Předpokládaná sestava Jablonce
Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Jablonský - Kopic, Loučka, M. Jarolím, Piták, Kovařík - Lafata.

Reklama

Související témata: