Hlavní obsah

Tepličtí jdou do boje o historický postup

TEPLICE

Skvostně rozehraná partie čeká na dotažení do postupového konce. Nic jiného než posun do další fáze Poháru UEFA nemůže být ve čtvrtek večer cílem teplických fotbalistů, kteří v prvním utkání 2. kola vyhráli v Rotterdamu nad Feyenoordem nečekaně 2:0. Historický postup mužstva je blizoučko.

Článek

"Zadělali jsme na něco, v co málokdo doufal. Postup je teď náš jasný cíl," cítí šanci trenér František Straka. Ještě větší napětí než před podobně nadějně rozehranou bitvou s Kaiserslauternem o kolo dříve cítí ve svém mužstvu.

"Opravdu je v tom něco víc," tvrdí kouč a neohlíží se na bodové ztráty v nejvyšší domácí soutěži. "Pohár je specifický, těžko můžeme sedět na více židlích," přibírá si k faktu, že má úzký kádr na pomoc osvědčené fráze.

Mladíci? To je výstraha!

Výstražným případem i pro něj je nedávný propadák jednadvacítky, která měl a na dosah postup na ME přes Švýcary. "To, co se tam stalo, je zarážející, z našeho pohledu je ale dobře, že takové varování přišlo, i když jsem mladíkům samozřejmě nepřál nic zlého," vrací se o týden zpět.

Neplánuje jen zhola pasivní bránění. "Budeme hrát jako by to bylo 0:0, nemusíme se s naší hrou bát, budeme drzí, budeme zlobit," rozhorluje se kouč tradičně. V pořádku má celý kádr až na brankáře Poštulku, který je po operaci slepého střeva, a Kolomazníka se zdravotními potížemi.

Počítá i s Benčíkem, jehož vyhnal ze hřiště v předešlém ligovém utkání. "Měl problémy, manželku v porodnici, v důležitých zápasech ale dával góly," připomíná. "Čekám jen postup," plánuje kapitán Pavel Horváth rezolutně. Ví, že možná účel bude světit prostředky. Naznačuje, že hlavně na obranu bude spoléhat jeho tým. Do ofenzívy se pustí asi hlavně soupeř.

Může to být výhoda? "Asi jo, ale musíme ukázat, že jsme Češi, nikam se nepohrneme, musíme hrát chytře," přemítá Horváth. "Byla by smůla či hřích to pustit," soudí Michal Doležal, zadák, pro něhož první utkání bylo nejzářivějším momentem kariéry. První gól dal, na druhý nahrál. "To zopakovat, tak jdeme dál," směje se.

Hosté mají formu

Sebevědomí hostům nechybí. Nizozemský klub chytil v posledních týdnech výbornou formu v lize. Řádí útočníci Kuijt a van Persie. Chybí ale zraněný Leonardo. Trenér Bert van Marwijk si vylepšuje pozici, stále mu však hrozí vyhazov z lavičky loňského vítěze Poháru UEFA.

"Dosáhnout v Teplicích nějakého zázraku bude velmi těžké. Ale nezapomeňme, že se stále dějí. Rozhodně se necítíme být bez šancí," varuje kouč nizozemského celku, na který zřejmě nebude plný stadion. Při předpokládané návštěvě 15 000 diváků bude nějaká ta tisícovka do naplnění kapacity chybět.

"Přijede i 1053 organizovaných fandů Feyenoordu, máme to přesně spočítané, ale vyloučen není příjezd jejich rowdies. Kolik těch bude, nikdo neví," dodává mluvčí domácího klubu Rudolf Řepka.

Před soubojem
Teplice
Kolář - Doležal, Rada, Hunal, Leitner - Verbíř, Lengyel, Horváth, Voříšek - Benčík, Rezek
Feyenoord
Lodewijks - Song Čong-kuk, Van den Berg, Paauwe, Snoyl - Ono, Schreuder, Lurling - Van Persie - Buffel, Kuijt.
Zápas řídí Francouz Layec. Začátek je v 18:00, vysílá ČT 2.

Reklama

Související témata: