Hlavní obsah

Šilhavý může trumfnout i Heynckese, musí však nejlepšího trenéra bundesligy porazit

Freiburg

Postup přes italské Udine byl do jisté míry zázračný, tím ale liberecký marš fotbalovou Evropou nekončí. „Naopak, budu apelovat na hráče, že naše práce teprve začíná! Vedení nám nestanovilo žádné konkrétní cíle, ale určitě pošilháváme po postupu. Nechci být arogantní, máme pokoru. Ale třeba se dostaneme dál,“ říká trenér Jaroslav Šilhavý před úvodním večerním duelem Evropské ligy ve Freiburgu. Dalšími soupeři ve skupině jsou FC Sevilla a Estoril.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jaroslav Šilhavý děkuje fanouškům.

Článek
Fotogalerie

Trénink libereckých fotbalistů ve Freiburgu.

Trochu troufalá konstrukce, ale proč ne... Pokud fotbalisté Liberce uspějí v prvním utkání Evropské ligy ve Freiburgu, připíše si jejich kormidelník Jaroslav Šilhavý dva cenné skalpy. Na lavičku protivníka totiž usedne Christian Streich, jehož časopis Kicker vyhlásil nejlepším trenérem bundesligy za minulý ročník.

Šilhavý by tak trumfl nejen kouče, který dovedl průměrný klub až na páté místo, ale nepřímo i slavného Juppa Heynckese, který v minulé sezóně získal s Bayernem Mnichov treble. Přesto mu ani triumf v Lize mistrů nestačil a skončil až za Streichem.

„Přijde mi to trochu zvláštní, nevím, jaká měli při vyhlašování kritéria. Možná poměr ceny hráčů k dosaženému úspěchu. Jestliže však proti nám stojí nejlepší trenér německé ligy, je to pro mě samozřejmě velká motivace," usmívá se Šilhavý.

SC Freiburg - FC Slovan Liberec
Zápas začíná dnes ve 21:05, rozhodčím je Rumun Balaj. Přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Freiburg: Baumann - Höhn, Diagne, Ginter, Sorg - Schuster, Fernandes - Schmid, Freis, Coquelin - Hanke.
Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič (Karišik), Fleišman - Hušek - Šural, Pavelka, Rybalka, Delarge - Rabušic.

Freiburg? Jízda od první do poslední minuty

Streich se nedávno vytáhl i na Heynckesova nástupce Pepa Guardiolu. Před Superpohárem s Chelsea ztratil Bayern ve Freiburgu body remízou 1:1, což je pro Slovan patřičné varování. „Začátek sezóny se Freiburgu nepovedl, ale to nic neznamená. Hrají a pracují týmově, takže nás čeká těžký úvod skupiny," říká kapitán Radoslav Kováč.

Šilhavý spolu s asistentem Jiřím Chytrým v sobotu na vlastní oči sledovali, jak Freiburg prohrál 1:2 v Augsburgu. „Náš první soupeř se prezentuje typickým německým projevem. Nezměrnou houževnatostí, disciplinovaností a jízdou od první do poslední minuty. Čeká nás tedy jiný zápas než třeba proti Udine, které spíše spoléhalo na individuality typu Di Nataleho," očekává Šilhavý.

Slovan vítá, že se Daridův debut odkládá

Freiburg nedávno za částku přesahující 100 miliónů korun koupil českého reprezentanta Vladimíra Daridu, který se tak stal nejdražším hráčem v historii klubu. Slovan však má štěstí. Explzeňský záložník se zranil v reprezentačním duelu v Itálii, doteď kvůli bolavému kotníku netrénuje a Liberec tudíž neprožene. Z tria českých legionářů by tak mohl hrát jen Pavel Krmaš, protože Václav Pilař se teprve vrací po ročním zranění.

„V nároďáku i v Plzni byl Darida fantastický. Takže jen dobře, že proti nám nenastoupí a premiéru ve Freiburgu si oddálí alespoň do dalšího týdne," říká na rovinu brankář Přemysl Kovář.

„Za nový tým ještě nenastoupil, sžívá se s prostředím, takže ho určitě nahradí," poukazuje Šilhavý. Nicméně i on je radši, že Daridův debut za Freiburg se odkládá na neurčito. „Vláďovi samozřejmě přeju jen to nejlepší, ale pro nás je asi lepší, že si na první zápas ještě chvíli počká. Je to výborný hráč a Freiburgu by proti nám určitě hodně pomohl," má jasno kouč Liberce.

Reklama

Související témata: