Hlavní obsah

Fotbalisté Parmy dobývají Evropu s juniorkou

PARMA/LISABON

Fotbalisté italské Parmy ukazují v letošní sezóně dvě tváře. Trenér Pietro Carmignani v lize staví údajně to nejlepší, co má k dispozici, a přesto tým na předposledním místě tabulky zoufale zápasí o udržení. V Poháru UEFA zase kouč posílá na hřiště nezkušené mladíky z rezervního mužstva, ale ti i proti mnohem ostřílenějším týmům sklízejí úspěchy a klub už dovedli na dohled finále.

Článek

V Moskvě stačí Parmě za týden proti CSKA uhrát k postupu remízu 1:1. A to italský celek umí. Venku hrál nerozhodně ve třech minulých kolech: ve Vídni, v Seville i ve Stuttgartu. A když k tomu vždycky doma přidal čisté konto, nemusel se ani namáhat vstřelit gól. Na vlastním hřišti v soutěži neinkasoval už 361 minut, ale na druhé straně tam za stejnou dobu překonal obranu soupeře jen jedinkrát. V Poháru UEFA už neprohrál osmý duel za sebou.

Mladý soubor plní základní pohárový úkol: nedostat gól. Obrana řízená třiadvacetiletým mladším bratrem Fabia Cannavara Paolem, kapitánem týmu, málokdy soupeře pustí do šance. Na své mládí si mužstvo Parmy počíná obdivuhodně.

Parma dohrávala s "dětmi"

Když ve čtvrtek po hodině hry odešel z jeho sestavy jednatřicetiletý Cardone, zbyla v poli ve žlutomodrém desítka hráčů, která svým věkovým průměrem spadala do kategorie do 21 let. V základní sestavě nastoupili čtyři hráči z juniorky, devatenáctiletý záložník Furlan nastoupil za Parmu vůbec poprvé.

"Museli jsme hrát s těmito dětmi, protože se potřebujeme připravit na Livorno," vysvětlil Carmignani svou kuriózní volbu s ohledem na klíčový nedělní duel o záchranu. "Naštěstí máme dobrou školu na výchovu talentů. Dělali jsme, co jsme mohli," řekl po zápase.

V útoku místo jednoho z nejlepších střelců Serie A Gilardina nastoupila dvojice Ruopolo, Sorrentino. Jeden neznámější hráč než druhý. První z nich hrál v minulé sezoně třetí ligu v Cittadelle, jeho parťák teprve nedávno dovršil dvacet let.

Gazzajev: Byl to nudný zápas

Dvojice byla stejně jako jejich soupeři neškodná, první střela na branku mířila až v 82. minutě. "To je poprvé, co jsem viděl zápas s tak málo šancemi," řekl kouč CSKA Valerij Gazzajev. Carmignani se už nyní rozhodl, že Gilardina nepostaví ani do odvety.

Na stadion Ennia Tardiniho přilákal duel jen o něco víc než sedm tisíc fanoušků. Chabá návštěva i úroveň hry podle pozorovatelů ostře kontrastovala s nabitými arénami plnými hvězd v semifinále Ligy mistrů minulých dnů. Jen díky tomu vynikla hloubka prolákliny, která dělí obě pohárové soutěže organizované UEFA.

Sporting nechtěl inkasovat

Gól Chilana Pinilly, jímž útočník Sportingu Lisabon rozhodl duel s Alkmaarem, ale snesl ta nejpřísnější měřítka. Ve vzdálenosti dobrých třiceti metrů od branky se náhradník napřáhl a míč nechytatelně zatočil do sítě. Trenérův žolík mohl v nastavení přidat třetí gól, ale svůj sólový nájezd pořádně nezakončil.

Kouč Sportingu José Peseiro nebyl navzdory výhře s výsledkem spokojen. "Nejsme nijak nadšeni. Proti tak těžkému soupeři jsme hlavně nechtěli doma inkasovat," posteskl si kouč nad plánem, jenž vzal za své po necelé půlhodině hry.

Hosté zase odjížděli rozmrzelí proto, že soupeři dovolili otočit zápas. "Škoda, že vyrovnali tak brzy, mohlo to být úplně jiné," řekl gólman Henk Timmer. Jeho tým však bude mít za týden výhodu domácího prostředí a ještě nikdy v předchozích devatenácti pohárových zápasech se nestalo, aby ji nevyužil.

"Naše šance na to, že postoupíme do finále, jsou lepší, než byly před zápasem. Prohrát v poháru venku 1:2 je dobrý výsledek," uvedl trenér Alkmaaru Co Adriaanse.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.