Hlavní obsah

Smazat třígólové manko představuje výlet do říše utopie. Přesto se o něj chce Plzeň v odvetě pokusit

Plzeň
Aktualizováno

Zázraky se sice i ve fotbale stávají, jenže ten případný plzeňský se zmítá ve sférách utopie. A bohapusté k tomu. A nic na tom před osmifinálovou odvetou Evropské ligy nemění odhodlání českého mistra, že i o zázraky se je nutno pokoušet. „Naše výchozí pozice sice není dobrá, ale jsme teprve v poločase, takže o postup hrajeme dál,“ tvrdil jeden z nejzkušenějších plzeňských fotbalistů Daniel Kolář, byť i jemu musí být jasné, že smazat ve čtvrtek večer třígólové manko z Lyonu představuje při kvalitách protivníka výlet do říše sci-fi.

Trénink fotbalistů Plzně na odvetu s LyonemVideo: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek

Před osmifinálovou konfrontací s Lyonem si věřili. A hodně. „Jsem naštvaný, protože naše šance proti Lyonu byly nesporně větší, než v předchozím kvalifikačním kole proti Šachtaru, který jsme vyřadili," potvrdil ostatně i kouč Viktorie Dušan Uhrin, že jeho víra v postup do čtvrtfinále byla nezlomná.

Naštvaný Uhrin vyléčený z iluzí

První díl čtvrtfinálové partie na francouzské půdě ho však z iluzí vyléčil. „Jsem zklamaný, jakým způsobem jsme po hrubých individuálních a také taktických chybách celého mužstva prohráli a jaké góly jsme dostávali. Naštvaný, jak jsme osmifinále zkazili," netajil před čtvrteční odvetou, že týden staré lyonské harakiri na něm pořád leží jako balvan.

Viktoria Plzeň - Olympique Lyon
odveta osmifinále Evropské ligy - první zápas 1:4
Začátek v 19. hodin, rozhodčí Marciniak (Polsko), vysílá ČT Sport.
Plzeň: Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Petržela, Ďuriš - Tecl.
Lyon: A. Lopes - M. Lopes, Biševac, B. Koné, Bedimo - Gonalons - Malbranque, Mvuemba, Ferri - Lacazette, Briand.

A že by ho snad současná Plzeň odvalila? Že by se po trudném týdnu začínajícím prohrou na Spartě, pokračujícím výpraskem ve Francii a vrcholícím bezbrankovou ligovou remízou se Slováckem jeho tým ztopořil a byl schopen se osudu vzepřít? Že by dokázal zahnat současný zmar?

„Musel jsem se zaměřit hlavně na psychiku týmu, protože prohra 1:4 ve Francii a duel se Slováckem, v němž jsme nedali penaltu, na hráče vliv samo sebou měla," prozrazoval mladý Uhrin, jak se snažil na své svěřence působit.

Teorie nachystaná. Teď ještě praxe...

„Všechny chyby, jichž jsme se dopouštěli, jsme probírali u videa, na němž je všechno názorně vidět. Víme o nich, řekli jsme si, co jsme dělali špatně a čeho se dopouštět nesmíme, a věřím, že jsme natolik zkušení, abychom chyby překonali," pravil na doplněnou Daniel Kolář.

„Nepovedly se nám zápasy, které jsme chtěli odehrát jinak, ale spousta dalších jich na nás čeká. A už tento týden. Doufám, že nás posílí," pokračoval v meditacích nad současným stavem své Plzně a nejbližším programu.

„Z hlediska teorie jsme na odvetu připraveni, v praxi se pak budeme snažit teorii naplnit. Musíme zpevnit obranu a v porovnání s prvním duelem hrát s maximální koncentrací, přičemž plnění stanovených povinností a vyvarování se triviálních chyb představuje základ," připomínal trenér Uhrin, který má narýsovaný i scénář, jenž by dával jeho mužstvu naději.

„Brzy dát gól a neinkasovat," nedělal cavyky s tím, že jeho počty jsou prosté. O sestavě, v níž se určitě neobjeví distancovaný Hubník a zraněný Hejda, tvrdí, že má jasno také, takže nic nebrání tomu, aby se jeho tým ve čtvrteční osmifinálové odvetě s Olympiquem Lyon, která se hraje od 19:00 h za řízení Poláka Marciniaka, se jeho mužstvo pokusilo o zázrak. Byť o zázrak z oblasti bohapustých teorií.

Kouč Lyonu euforii zkrotil

Problém je ovšem v tom, že kouč Olympique Lyon Rémi Garde uvažuje stejně a nemíní nějaké překvapení připustit. A přesto, že mu i v Plzni chybí nejen Grenier a další opory absentující už v prvním zápase, ale i střelec dvou gólů Fofana.

„Hrál v poslední době velice dobře, ale protože má problémy s přitahovačem svalu, musím se bez něho čtyři až šest týdnů obejít. Pochopitelně že jde o ztrátu, ale mám jiné hráče, kteří ho nahradí," nechal se slyšet francouzský trenér, jenž vzhledem k výsledku prvního duelu bude možná šetřit i další hráče. „Uvidím po posledním tréninku, posoudím, jak se cítí a jak unaveni jsou," potvrzoval.

Nepřipouštěl ale, že by on, nebo snad jeho tým už nyní plul na čtvrtfinálových vlnách. „Jasně že po prvním utkání zavládla velká euforie, ale já hráče krotím a připomínám jim, že jsme teprve v poločase a že musí brát vážně i odvetu. Až dosud jsme si počínali v Evropské lize velice kompaktně, takže doufám, že budeme v tomto duchu pokračovat. Jsme v dobré pozici, jsme velice ambiciózní, takže věřím, že do čtvrtfinále postoupíme," promlouval kouč Garde k okolí i svým svěřencům.

I nespravedlnost by měla pomoci

„Hlavně se soustředíme na začátek odvety, abychom neinkasovali," připomněl první střetnutí na francouzské půdě a rychlou trefu Hořavy, přičemž se mu zřejmě vybavilo i poslední ligové utkání proti Monaku. V něm totiž jeho tým dostal tři branky z ofsajdu a prohrál.

„Přišli jsme o bod a dost možná i o tři, ale třeba nám i tato nespravedlnost pomůže k postupu," mínil trenér Lyonu před odvetou s Plzní, že všechno zlé může být pro něco dobré.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.