Hlavní obsah

Plzeňský příběh započatý také Kodaní je inspirací a motivací, netají jablonecký kouč Šilhavý

Jablonec
Aktualizováno

Netají, že má plzeňský příběh před očima. Jablonecký kouč Jaroslav Šilhavý ho tam měl hned po losu, má ho tam i teď, kdy se úvodní duel třetího kvalifikačního předkola Evropské ligy s FC Kodaň přiblížil. „Vůbec bychom se nezlobili, kdybychom nastartovali stejnou pouť pohárovou Evropou, jako před čtyřmi lety Plzeň. Vždyť ta se na ni vydala rovněž přes Kodaň,“ přiznával, že mu příběh Viktorie slouží jako motivace a inspirace zároveň. „Nejen mně, ale i hráčům,“ pochvaloval si, že touha Severočechů při pátém pokusu konečně v Evropě něco dokázat je veliká.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Posile z PlzněTomáši Wágnerovi (vpravo) jablonecké angažmá svědčí. I proti Kodani by se chtěl střelecky prosadit.

Článek

Informací před středečním zápasem nasbíral dost a dost. Hned po losu, stejně jako ze dvou špionáží a sledování protivníka v akci.

První zápas 3. předkola Evropské ligy mezi Jabloncem a FC Kodaň se hraje ve středu v 18 h, řídí ho Gestranius z Finska, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz

„Já se byl podívat na odvetě druhého předkola ve Walesu, kde ovšem domácí Newtown neměl potřebnou kvalitu, aby Dány pozlobil. Moji zvědové přivezli z prvního ligového zápasu Kodaně v Esbjergu informací mnohem víc. Nás pohárový soupeř sice 2:1 vyhrál, protože byl kvalitnějším mužstvem, ale v závěru se přece jen o vítězství strachoval. Odkrýval okénka, jichž bychom ve středu mohli a chtěli využít," zvěstoval jablonecký trenér Šilhavý, co mu pozorování řeklo a co bude svým svěřencům vykládat při dnešním podvečerním sledování videa.

Hra Kodaně se od zimy nezměnila

„Ale k žádným převratným změnám v porovnání s naším vzájemným přípravným zápasem v zimě během portugalského soustředění ve hře Kodaně nedošlo. Vysoký útočník Cornelius, který dal v Olomouci české reprezentaci v kvalifikaci o postup na mistrovství světa jeden ze tří dánských gólů, je sice zraněný, ale namísto něho nastupuje Jörgensen. Typově naprosto shodný hráč," potvrdilo Šilhavému pozorování protivníka, že ani vynucené korektury v sestavě na jeho hru a výkony nemají dopad.

„Jeden hráč jim ze sestavy vypadne, stejně kvalitní ho nahradí," připomínal svým svěřencům, kteří mají před očima, jak během portugalského soustředění porazili Kodaň 2:0.

„Jenže se sluší říct, že Dánové tehdy nešli do zápasu naplno. Možná nás podcenili, protože my před tím podlehli v přípravě 1:3 Götteborgu, a když prohrávali a chtěli s výsledkem něco udělat, bylo už pozdě. Však jim pochodovaly nervy a byli dost podráždění," vzpomínal na zmiňované utkání kapitán jabloneckého mužstva Tomáš Hübschman.

Samozřejmě že dvougólovou výhru, a navíc s nulou, by bral ve středu vpodvečer on i trenér. „Hlavní bude uhrát takový výsledek, abychom za týden mohli hrát v Kodani o postup," přeje si kouč Jaroslav Šilhavý, který má až na zraněného Mingazova k dispozici kompletní hráčský kádr.

Výkon z Příbrami by na Dány nestačil

„Pomoci by nám měli nejen diváci, ale i vítězství v prvním ligovém střetnutí v Příbrami, která dodala mužstvu určitě sebevědomí," kvitoval Šilhavý vstup do nejvyšší domácí soutěže, jenž by měla k úspěchu v pohárové konfrontaci s Kodaní rovněž napomoci.

„Musíme se ovšem zlepšit, protože podobný výkon by byl málo a na Kodaň by nestačil. V ofenzivě jsme sice byli v Příbrami hodně produktivní, neboť všechny vypracované šance jsme de facto zúročili, ale obrannou činnost musíme zkvalitnit," nabádal všechny kolem sebe zkušený pohárový harcovník Hübschman.

„A my do Evropy chceme. Je to náš cíl, pro který uděláme všechno," potvrzoval i on odhodlání, jež v jablonecké kabině cítí.

Cornelius Kodani chybí, góly však ne

Jenže do Evropy chce samozřejmě i Kodaň. Její trenér Staale Solbakken se tím ostatně před podvečerním tréninkem netajil.

„Domácí kouč si sice myslí, že jsme favoritem my, ale vzhledem k výsledku únorové přípravy by tomu snad mělo být naopak? Ale když si to myslí..." reagoval pobaveně na komplimenty Šilhavého.

Ve vážné tónině pak ale přidával., že čeká vyrovnaný zápas, v němž bude cílem jeho svěřenců uhrát alespoň nerozhodný výsledek a vstřelit gól, což by pochopitelně umocnilo postupové šance.

„Branky dáváme i bez Corneliuse, který je zraněný a jenž nám samozřejmě chybí. Snad tomu tak bude i v Jablonci," doufal Solbakken.

Reklama

Související témata: