Hlavní obsah

Odveta? Zbyl jsem sám, tak asi budu hrát, smál se Kováč

Villarreal

Šestatřicetiletý fotbalista Sparty Radoslav Kováč už v zimě oznámil, že po jarní části sezóny aktivní kariéru ukončí. Vlastně měl jen jistit stopery a vypomáhat, kdyby se někdo zranil, nebo vykartoval. Do čtvrtečního zápasu ve Villarrealu nastoupil poté, co se zranil Mario Holek. A podal slušný výkon. Z klasických zadáků Sparty zbyl pro odvetu ale sám...

Foto: Heino Kalis, Reuters

Radoslav Kováč (vpravo) brání střelce Villarrealu Cédrika Bakamba.

Článek
Fotogalerie

Naskočil jste do rozehraného zápasu místo zraněného Maria Holka při velkém tlaku domácích. Jak těžké pro vás bylo se hned dostat do hry?

Nijak zvlášť nervózní jsem nebyl, přeci jenom už mám něco za sebou. Věděl jsem, že prvních deset minut bude těžkých, než to rozfoukám. Šel jsem na hřiště po minimálním rozcvičení, ale do poločasu jsem to zvládl a po přestávce jsem se cítil docela slušně.

Zatrnulo vám na lavičce, když Bičík dostal gól po vlastní velké chybě?

Zatrnulo nám všem, branku jsme inkasovali hodně brzy. David Bičík tu chybu ale mnohonásobně odčinil. Zbytek zápasu odchytal fantasticky, zlikvidoval jim spoustu šancí, předvedl skvělé zákroky. Jsme rádi, že se uzdravil a takhle nás podržel.

Podobných zápasů jako ve Villarrealu jste odehrál za svoji kariéru hodně. Vzpomenete si, kdy jste byl pod takovým tlakem soupeře jako ve čtvrtek večer?

Bylo jich hodně... Ale vzpomenu si. Bylo to ještě s Libercem a také v poháru. V Udine jsme byli pod obrovským tlakem, oni měli asi patnáct šancí, ale my jsme tam nakonec vyhráli 3:1.

Villarreal jich měl možná stejně. Byl to nejsilnější soupeř, s nímž se Sparta v této sezóně v Evropské lize utkala?

Určitě ano. Je to velmi silný tým, technický, všechno dělají v obrovské rychlosti. Šancí samozřejmě měli víc, ale my jsme nebyli odevzdaní a zalezlí, také jsme si připravili pár pěkných akcí dopředu a zahrozili jsme z nich.

Kdo ze soupeřových útočníků vám dělal největší problémy?

To je těžké říct. Všichni, co hráli, byli výborní. Soldado potvrdil, že si umí udělat prostor, hodně odskakuje. Bakambu je hodně pohyblivý, chodil často za naší obranu, měl nejvíc šancí a dal dva góly. Asi nejnebezpečnější byl právě on. Villarreal potvrdil, co jsme věděli, má obrovskou kvalitu.

Berete výsledek 1:2 jako nadějný pro odvetu?

Určitě, vždyť jsme jim jako jediní dali v Evropské lize gól na jejich hřišti. Škoda té druhé inkasované branky, ale i vzhledem ke spoustě jejich šancí je to velmi dobrý výsledek. Budeme to mít ale hodně těžké. Teď musíme rychle přepnout na nedělní zápas s Příbramí, a pak se vrátíme ke čtvrteční odvetě s Villarrealem. Věřím, že bude Letná plná, pořád máme o co hrát.

Brabec a Costa jsou vykartovaní, Zahustel, Holek a Mazuch zranění. Vy jste vlastně z klasických zadáků zbyl pro odvetu jako jediný...

Ano, zbyl jsem sám (úsměv). Asi hrát budu, ale vůbec netuším, s kým v obraně. Záleží na trenérovi. Nebude to mít lehké.

To je docela zápřeh na konci kariéry. Napadlo vás, že můžete nastupovat pravidelně a navíc ve vyřazovací fázi Evropské ligy?

Tak to vůbec ne. Byli jsme domluvení, že už to budu na jaře vlastně jen jistit a vypomáhat na hřišti, když bude potřeba. Moc jsem toho neodehrál, ale samozřejmě jsem ve Spartě od toho, abych pomohl a odevzdal to nejlepší. Ta chvíle teď přišla.

Postoupí fotbalisté Sparty přes Villarreal do semifinále Evropské ligy?
Ano
52,8 %
Ne
47,2 %
Celkem hlasovalo 13914 čtenářů.

Reklama

Související témata: