Hlavní obsah

Kouzelnictví, cirkus či demoliční firma? Kde Trpišovský hledal recept na sebevědomého soka

Liberec

Sebevědomí z nich tryskalo jako ropa v jejich zemi. Když dorazila pod Ještěd k pátému dějství skupiny J fotbalové Evropské ligy výprava Karabachu, vůbec nikdo z členů si nepřipouštěl, že by mohla zakolísat. Ázerbájdžánský tým sebevědomí opíral o sérii sedmi vítězných duelů, k nimž došel s čistým kontem. Liberecký trenér Trpišovský tak čelil i nenápadným posměškům, jestli umí kouzlit, když chce soka ze země na pomezí Evropy a Asie porazit.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lukáš Pokorný z Liberce (vlevo) brání Dina Ndlovua z Karabachu.

Článek

Čtvrteční večer však přinesl hostujícímu týmu kruté vystřízlivění. Severočeši soupeře pokořili třemi brankami, zejména výkonnostní rozdíl byl obrovský. „Díky za radu," pronesl Trpišovský směrem k mimořádně početné mediální výpravě Karabachu, v níž nikdo nemohl uvěřit průběhu a výsledku devadesáti minut pod Ještědem. „Večer před zápasem jsem obešel všechna kouzelnictví v městě, také do cirkusu jsem pro rady zašel," vtipkoval pomyslný principál liberecké lavičky po prvním tříbodovém zisku ve skupině.

Možná při putování setmělým středečním Libercem nevynechal ani demoliční firmu, aby nabral inspiraci pro konfrontaci s Karabachem, protože přesně tak se musel soupeř cítit. „Byli jsme po dlouhé době jako zaťatá pěst," zamotal Trpišovský vyslancům z Ázerbájdžánu hlavu ještě víc.

„Nebyla to žádná kouzla, která stála za naší výhrou, ale jeden z nejlepších výkonů v sezóně. Dřeli jsme jeden za druhého. Nasazení, bojovnost a odpovědnost chybějící v naší hře při předešlých duelech jsme tentokrát měli," pojmenovával Trpišovský atributy, jimiž Severočeši položili základ k tříbrankovému vítězství.

Fandit vám budu jenom v lize, říká Trpišovský

Udrželi si tak naději na postup a notně rozesmutnili nejen fotbalový Karabach. „Uvědomujete si, že jste rozesmutnil devět miliónů párů očí," slyšel Trpišovský od žurnalistů z Ázerbájdžánu v narážce na skutečnost, že poražený klub sní o historicky premiérové účasti v jarní fázi evropských pohárů a v jeho zemi bitvu pod Ještědem prožíval celý národ.

„Mám k vašemu klubu obrovský respekt, v kádru jsou skvělí hráči. Navíc při výjezdu do Karabachu se nám moc líbilo celé město a budu vám moc fandit, abyste porazili v nedělní bitvě o první místo v lize Gabalu," konejšil pokořeného soka Trpišovský.

„Nicméně v Soluni při závěrečném duelu ve skupině Evropské ligy uděláme vše pro vítězství a budeme doufat v pomoc Fiorentiny," připomínal Trpišovský už tak zničenému soupeři, že v případě triumfu italského klubu na půdě Karabachu nezůstane z historických oslav nic a nad postupem bude juchat Liberec.

Reklama