Hlavní obsah

Arsenal už v příjmech dohání Real

LONDÝN

Arsenal už je nejvíce vydělávajícím fotbalovým klubem v anglické lize a ve světovém žebříčku dohání vedoucí Real Madrid. Soupeř Slavie v Lize mistrů v pondělí oznámil, že jeho roční příjmy dosáhly hranice 200 miliónů liber, což je téměř osm miliard korun. Podle BBC jsou tak výrazně vyšší, než jaké mohou za minulou sezónu vykázat Manchester United nebo Chelsea.

Článek

Příjmy Arsenalu vzrostly o 46 procent a před ním zůstává už jen Real Madrid, který podle stejného zdroje vydělal v předminulé sezóně v přepočtu ještě o dvě miliardy liber víc.

Růst příjmů Arsenalu je spojen především s otevřením nového stadiónu, který má podstatně vyšší kapacitu než stařičké Highbury. Každý zápas tak na vstupném vynese více než tři milióny liber, což je zdvojnásobení dřívějších příjmů. Na druhé straně klub musí stadión splácet, a to je důvod, proč mu ve srovnání s předchozí sezónou výrazně poklesl zisk. Z loňských více než 15 miliónů liber mu teď zbývá jen třetina.

Také příjmy za televizní práva za Ligu mistrů poklesly, protože na rozdíl od předchozí sezóny se Arsenal nedostal do finále. Na druhé straně bilanci vylepšil přestup Thierryho Henryho do Barcelony za 24 miliónů eur (asi 690 miliónů korun).

Ředitel Arsenalu Keith Edelman si pochvaloval zdravou finanční situaci klubu. "Trenér Wenger si mohl v létě koupit jakéhokoli hráče a na konci roku budeme mít na přestupy dalších 70 miliónů liber. Opravdu nepotřebujeme žádné investice zvenčí," řekl Edelman BBC. Reagoval tak na spekulace, že se rozhodující balík klubových akcií chystá koupit ruský miliardář Ališer Usmanov.

Největší angličtí konkurenti Arsenalu za ním podle BBC v ročních příjmech výrazně zaostávají, Manchester United o 32 a Chelsea o 50 miliónů liber.

Reklama

Související témata: