Hlavní obsah

Bednář si působení ve WBA pochvaluje, rád by zůstal na přestup

WEST BROMWICH

Český fotbalista Roman Bednář byl jedním z posledních fotbalistů, kteří v letním přestupovém období změnili dres. Pár minut před uzávěrkou přestupů opustil skotský tým Heart of Midlothian a udělal krůček ke své vysněné Premier League. V dresu ambiciózního West Bromwiche sice nyní zvolna ochutnává jen druhou nejvyšší anglickou soutěž, Albion je však po pomalejším rozjezdu na druhé příčce tabulky zajišťující přímý postup.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český fotbalista Roman Bednář.

Článek

Kromě týmových cílů však má čtyřiadvacetiletý útočník také své osobní. Rád by si vysloužil smlouvu, která by jeho roční hostování změnila v přestup. Z Hearts chtěl pryč, i proto kývl na nabídku 31. srpna, navíc doslova v hodině dvanácté.

"Nelíbilo se mi, jak tam přistupuje vedení k hráčům. Neměl jsem sice moc na výběr, ale když přišla tahle nabídka, tak jsem si řekl, že je to zase o něco blíž Premier League, kterou má asi každý hráč vysněnou," vzpomínal Bednář v rozhovoru s ČTK. "Když se tuhle sezónu prosadím, mohl by West Bromwich uplatnit opci a já bych tu mohl zůstat. To už je vše dané včetně případné přestupové částky, takže záleží už jen na tom, zda budou mít zájem. Navíc jsem doufal a věřil, že budeme bojovat o postup, což bojujeme," připomněl Bednář.

Podle jeho slov ho trochu zklamaly pouze smluvní podmínky, které nyní má. "Oni si mysleli, že jsem měl v Hearts horší smlouvu, takže jsem i kvůli tomu, jak to bylo na poslední chvíli, musel jít s některými podmínkami dolů," připustil Bednář. Opustit Hearts však chtěl, tedy souhlasil. "Je to tam takové divné, mluvil jsem teď s Michalem Pospíšilem a ten je z toho docela špatný," uvedl Bednář.

Atmosféra v kabině je prý super 

On sám ale do nového prostředí dobře zapadl. "Kluci mě přijali super. Já ostatně nemám s nikým problém. Pokud na mě někdo něco nezkouší, tak vycházím s každým. Jsem kopa srandy, vtipkuju vlastně všude a co jsem dělal v Hearts, to jsem si přenesl i sem," pochvaloval si vytáhlý forvard. V tomto ohledu však není v kabině zdaleka jediný. "Tady jsou však kluci trošku znalejší věcí a každý vtípek, který někomu provedu, tak se mi vzápětí zase rychle vrátí, ale to je super. V kabině to funguje, spoluhráči jsou skvělí," popisoval Bednář.

Zpočátku svého nového angažmá bojoval se zraněním lýtka, rozehrávat se v rezervním týmu, ale o svých kvalitách přesvědčil velmi rychle. "Teď ty poslední zápasy to začíná být lepší. Čtyřikrát jsem byl na lavičce a z toho se třikrát zapojil, ale furt to není ono," uvedl Bednář. Od začátku zápasu zatím šanci nedostal. "Hrajeme 0:0 a trenér mě tam zatím ještě nechce tolik dávat. Za rezervu jsem dal za tři nebo čtyři zápasy šest gólů, takže od té doby mě už za rezervu ani neposílá, ale zatím mě dává jenom na lavičku."

Přestože si v prvním týmu připsal zatím jen tři starty, celkově je zatím velmi spokojený. "Trenér mi říkal, že mi chce dát nějaký čas, když jsem byl zraněný a týmu se navíc daří. Ujistil mě, abych pracoval a šanci dostanu. Já nemám důvod mu nevěřit, má výborný přístup k hráčům. Vždycky přijde a mluví s námi, prostě tak, jak to má vypadat," řekl Bednář.

Bednář by se rád vyhnul play-off 

Pro některé je anglická druhá liga, zvaná Championship, nejtěžší soutěží fotbalového světa, především zásluhou své obrovské vyrovnanosti a maximálního nasazení. "Říká se to a já to můžu potvrdit, když jsem viděl těch pár zápasů. Od začátku, co jsem sem přestoupil, tak je vidět, že ta kvalita je trošku větší. Ty týmy třeba ani nejsou fotbalově tak kvalitní, ale je v tom obrovský nasazení, hráči si věří a je to opravdu hrozně těžké," vypočítal Bednář.

"My chceme pořád vyhrávat, protože se dá porazit každý, ale zrovna tak se dá s každým prohrát a tady to vypadá, že to platí jako snad nikde jinde," dodal vzápětí. Ve Skotsku oproti tomu vládnou jen Celtic s Rangers a na soutěži se to podle něho dost projevuje.

Vrcholem druhé nejvyšší anglické soutěže každoročně bývají boje play-off o jediné postupové místo mezi týmy na třetím až šestém místě konečné tabulky, Bednář by si však přál poklidnější přímý postup. "To play-off je fakt hrozně těžký. Minulý rok to ostatně West Brom hrál, mlel Derby ve finále celý zápas, ale prohrál. Škoda, už bych hrál nyní Premier League," litoval Bednář. "Ale já si počkám. Postoupil jsem do ligy s Mladou Boleslaví a postoupím i s West Bromwichem," dodal jedním dechem.

Jednou by rád opět vyběhl na trávník i v dresu reprezentace. "Ale to je asi daleko. Když jsem měl fazónu, tak jsem se zranil a popravdě řečeno nad tím teď ani moc nepřemýšlím. Chci se dostat do základu tady a pak se uvidí," řekl Bednář. V reprezentaci zatím moc šanci nedostal. "Byl jsem tam na 17 minut a to byl ten nepovedený přátelský zápas se Srbskem. Když budu dávat góly tady, tak pak můžu teprve přemýšlet nad tím, jak je to daleko."

Reklama

Související témata: