Hlavní obsah

VIDEO: Sudí nás obral o 30 miliónů, ze záměru ho však neviním, krotil se kouč Tottenhamu

LONDÝN/ PRAHA

Stát se to v Česku, vynášel by šéf komise rozhodčích Luděk Macela doživotní tresty a po úletech, jaké předvedli Marriner, Foy či pomezní Cairns, by své sudí navždy škrtal z listiny vyvolených. Anglie je po minelách rozhodčích ve dvou ostře sledovaných duelech během víkendu rozhořčena také, ale až na manažera Manchesteru United Fergusona sudím nic nevyčítá. A takový kouč Tottenhamu Redknapp by přitom k tomu důvod mít mohl, neboť rozhodčí Marriner obral jeho „kohouty“ o 30 miliónů liber.

Foto: Juan Medina, Reuters

Trenér Tottenhamu Harry Redknapp kypěl hněvem, ale sudího z úmyslu nevinil.

Článek

Až neskutečné úlety, jaké rozhodčí ve dvou největších šlágrech 35. kola anglické Premier League předvedli. Na Stamford Bridge v duelu Chelsea s Tottenhamem podřízl hlavní André Marriner za asistence pomezního Mike Cairnse krk „kohoutům“, čtyřiadvacet hodin poté se mohli cítit na Emirates Stadium poškozeny oba celky. Arsenal i hostující Manchester United.

Zářez první – trefa Lamparda

Brazilský gólman Tottenhamu Gomes předvedl na konci první půle duelu s Chelsea zase jeden ze svých typických kiksů. Podobný tomu, jakým se „vyznamenal“ v odvetné čtvrtfinálové partii Ligy mistrů s madridským Realem. Lampardova dalekonosná střela mu tentokrát prošla mezi nohama, míč tancoval na brankové čáře, ale celým objemem ji nepřekročil, protože Gomes se po balónu vrhl a na poslední chvíli ho lapil. Jenže sudí Marriner na pokyn pomezního gól uznal.

Záložník Chelsea Frank Lampard se raduje z branky.foto: Reuters/Darren Staples

Pro Lamparda koriózní situace... Když na světovém šampionátu v Jižní Africe proti Němcům napálil míč do břevna a ten přešel celým objemem brankovou čáru, sudí gól neuznal. Tentokrát za lajnou nebyl, ale branka platila. „I tak jsme vyhráli zaslouženě,“ odmítal Lampard debaty, že sudí jeho týmu pomohl.

„Ze vzdálenosti osmnácti yardů nemohl rozhodčí vidět, zda se míč skutečně za lajnu dostal. Musel jen hádat a prostě hádal špatně,“ ucedil nasupený kouč Tottenhamu Harry Redknapp, ale rozhodčí ze zlého úmyslu nepodezíral. „Věřím, že jejich úsudek byl upřímný, i když pro nás špatný.“

„Rozhodčí bohužel nemá k dispozici televizi, aby se na celou situaci podíval. Zavést do fotbalu video by bylo jedině správné,“ přidal se k Redknappovi i kouč Chelsea Carlo Ancelotti.

„K zavedení videa prostě dojít musí. Trvalo by pár desítek vteřin, než by se rozhodčí o svém verdiktu přesvědčil, zatímco takhle se o sporných momentech diskutuje celé dlouhé minuty,“ odpálil Redknapp argumenty generality FIFA, že by studování sporných situací na videu každý zápas neúměrně natahovalo.

Zářez druhý – ofsajd Kaloua

I druhý  - a vítězný - gól Chelsea byl víc než problematický. Střídající Kalou ho totiž dával z ofsajdu, což naštěstí kouč největšího soupeře Chelsea, manažer Manchesteru Alex Ferguson, na vlastní oči neviděl, neboť před koncem zápasu z tribuny na Stamford Bridge odešel. Dost možná, že by ve svých náznacích o možném spiknutí rozhodčích proti jeho týmu přitvrdil.

Trenér Spurs Redknapp samozřejmě také kypěl hněvem, protože přišel o nabízející se bod a zřejmě i naději na opětovnou účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Tři kola před koncem Premier League se jeho tým propadl na šesté místo, přičemž na čtvrtou příčku garantující alespoň kvalifikaci o Champions League ztrácí sedm bodů. „Ten verdikt nás stál třicet milionů liber, ale co můžeme dělat?“ dusil v sobě hněv, neboť z šestého místa nevede cesta ani do Evropské ligy.

Didier Drogba (vlevo) se raduje se svým spoluhráčem Salomonem Kalouem z branky.foto: Reuters/Andrew Parsons

„Ti lidé tam nahoře tvrdí, že by zavedení videa vzalo divákům veškerou zábavu ze hry. Ale je fotbal opravdu zábavný tím, že padají chybná rozhodnutí, jsou uznány góly, které platit neměly a kluby přicházejí o velké peníze? A navíc v době, kdy by technické řešení nepředstavovalo žádný problém? Každý, kdo rozumí fotbalu, je pro zavedení videa,“ rozhorlil se Redknapp, ale ani v tomto případě rozhodčí ze záměru nevinil.

Zářez třetí – ruka Vidiče

V utkání Arsenalu s Manchesterem United se psal podobný příběh, i když sudí Foy rozdělil chyby na obě strany. Tu první udělal v 33. min, kdy za volejbalový zákrok Vidiče v šestnáctce neodpískal penaltu.

„Byla jasná. A možná mohl Vidičovi za hraní rukou ukázat i červenou kartu. Ale připouštím, že rozhodčí situaci vidět nemusel,“ bral sudího Foye v ochranu i domácí kouč Arséne Wenger. Tentokrát nebývale klidný, neboť jeho „kanonýři“ nakonec vyhráli 1:0, neboť v samém závěru chyboval rozhodčí zase a zákrok Clichyho na Owena jako penaltový neposoudil.

Zklamaný stoper Manchesteru United Nemanja Vidičfoto: Reuters/Darren Staples

„Nemůžeme očekávat, že sudí uvidí úplně všechno. Pro hlavního rozhodčího bylo hrozně těžké tuto situaci posoudit, pro pomezního zrovna tak,“ přidával se k Wengerovi i Ferguson.

Zářez čtvrtý – zákrok na Owena

Zato po situaci pár minut před koncem měl skotský sir ve službách Rudých ďáblů jasno. „Penalta. A jasná,“ tvrdil Ferguson po zákroku Clichyho na střídajícího Owena. „Ten byl nefilmoval,“ dodával.

I Owen se přidal. „Faul to byl, penalta také. Videozáznam to potvrdil,“  dal i on podnět k neutuchajícím diskusím o zavedení videa.

Alex Ferguson, manažer Manchesteru United.foto: Reuters/Phil Noble

Žádný div, že Alex Ferguson naznačil, zda snad nejde o spiknutí rozhodčích proti jeho klubu a netajil obavy, co přinesou tři závěrečná kola.  Po hrůzných úletech v uplynulém dějství Premier League však zůstal jediný.

Reklama