Hlavní obsah

VIDEO: Abramovičovi dochází trpělivost. Kouč Chelsea dostal ultimatum

LONDÝN

Už v úterý může být po Villasovi Boasovi a Chelsea bude hledat nového trenéra. Na ruského majitele londýnského klubu Romana Abramoviče už jsou výsledky jeho mužstva hodně silnou kávou. Vždyť během posledního měsíce Blues vyhráli z šesti zápasů jen jediný a jinak jdou od prohry k prohře. „Vím, v příštím týdnu proti Valencii v Lize mistrů to bude o životě a smrti,“ přiznal mladý portugalský kouč Andre Villas Boas poté, co jeho tým vypadl v úterý ve čtvrtfinále Ligového poháru na svém hřišti s Liverpoolem.

Foto: Phil Noble, Reuters

Útočník Chelsea Fernando Torres s trenérem Andre Villasem-Boasem.

Článek

Výsledek tristní, výkon ještě katastrofálnější. A to všechno v konfrontaci s Liverpoolem, který na Stamford Bridge vyhrál 2:1 už před devíti dny v ligovém zápase. Žádný div, že druhou prohru ruský finanční magnát Roman Abramovič těžko skousával.

Stamford Bridge je vlastně prokletím

„Jeho trpělivost už je konce,“ hlásí dobře informovaní lidé z vedení Chelsea a potvrzují, že Villas Boas má poslední šanci, jak si zachránit krk. Vytěžit maximum z následujících tří zápasů – sobotního ligového duelu v Newcastlu, následného úterního střetnutí doma v Champions League s Valencií a poté očekávané bitvy s lídrem Premierem League Manchestery City, k níž dojde opět v domácím stánku Chelsea.

Problém je ovšem v tom, že právě Stamford Bridge se stal pro Chelsea letos prokletím. Za poslední měsíc tam totiž domácí tým prohrál tři ze čtyř zápasů – dvakrát podlehl Liverpoolu (1:2 a 0:2), jednou Arsenalu (3:5) a porazit dokázal pouze Wolverhampton (3:0).

Kouč Chelsea André Villas-Boas tuší, že se smyčka stahuje.foto: Reuters/Phil Noble

„Pravdou je, že na cizích hřištích jsme daleko kompaktnější a lepší,“ uznává kouč Villas Boas a burcuje na pomoc všechny fanoušky Chelsea. „Potřebujeme vaši pomoc. Potřebujeme se na Stamford Bridge cítit zase jako doma,“ vzýval je i po prohře v Ligovém poháru s Liverpoolem.

Liverpool chtěl postavit děti

Přitom právě na Liverpool se Chelsea chystala a plánovala odplatu za devět dnů starou ligovou prohru. Zvláště, když se trenér Liverpoolu Kenny Dalglish pustil do tvrdé kritiky termínového kalendáře anglického fotbalu a hrozil, že v pohárovém čtvrtfinále poskládá svůj tým z dětí.

„Není přece normální, abychom hráli v neděli s Manchesterem City a hned v úterý s Chelsea. Netvrdím, že nás Ligový pohár nezajímá a že bychom ho vyhrát nechtěli, ale v tuto chvíli a v situaci, jak se momentálně vyvíjí, nás čekají důležitější zápasy,“ vyhrožoval před cestou na Stamford Bridge.

Děti sice nepostavil, sedm změn v porovnání s nedělním ligovým střetnutím s Manchesterem City však v sestavě udělal. Vrátil do ní Carraghera, Carrolla, Bellamyho  a „Maxi“ Rodriguéze a tah mu vyšel stoprocentně. Jeho tým si dovolil zahodit penaltu, přesto zvítězil lehce a zaslouženě.

„Nebyli jsme dost dobří,“ uznal portugalský kouč Chelsea. „Jestliže budeme chtít uspět v úterý v Lize mistrů s Valencií, s takovýmto standardním výkonem nevystačíme,“ cítí Villas Boas, že se mu smyčka kolem krku stahuje.

A španělský kanonýr Torres, který přišel na Stamford Bridge za padesát milionů liber právě z Liverpoolu, mu ji ani tentokrát uvolnit nepomohl. A to ho Villas Boas po čtyřech zápasech, kdy Torres seděl na lavičce náhradníků, zase vrátil do základní sestavy.

Torres se ovšem vůbec neprosadil a byl naprosto neviditelný. „Potřebuje důvěru a čas,“ chrání ho mladý Portugalec dál a dál. „Prožívá těžké období, neboť jeho konkurent Drogba má dobrou formu.“

Reklama

Související témata: