Hlavní obsah

Kluby v Anglii dostanou DVD s návodem na napadání soupeře

LONDÝN

Anglické fotbalové kluby dostanou DVD s návodem pro hráče, jak správně uplatňovat napadání soupeře. Rozhodčí, trenéři i zástupci hráčské asociace se v něm snaží najít optimální interpretaci fotbalového pravidla 12 a stanovit, co je ještě čistý zákrok a co už faul, případně faul na žlutou, nebo na červenou kartu.

Foto: Phil Noble, Reuters

Kapitán Manchesteru City Vincent Kompany (vpravo) vidí červenou kartu.

Článek

Video na názorných příkladech z nedávných ligových zápasů ukazuje rozdíly mezi lehkomyslným faulem, který nevyžaduje žádný další trest, a bezohlednou hrou, jež by měla být trestána žlutou kartou, nebo dokonce vyloučením, pokud je vedena "nadměrnou silou", zejména s oběma nohama ve vzduchu.

Autoři uvádějí, že v této sezóně Premier League napočítali přibližně patnáct tisíc střetů. Z toho 70 procent bylo čistých a dalších 25 procent byly běžné fauly bez nutnosti dalšího trestu. Praxe však ukazuje, že rozhodčí nejsou jednotní v jejich posuzování.

Velkou diskusi vyvolal případ obránce Manchesteru City Vincenta Kompanyho, který byl v utkání s Arsenalem vyloučen a následně dostal čtyřzápasový trest, přestože se soupeře téměř nedotkl. Naopak liverpoolský Glen Johnson po mnohem ostřejším zákroku o týden později vyvázl bez trestu.

Reklama

Související témata: