Hlavní obsah

Zbláznili se? V Londýně se s finanční fair play vypořádali rázně: Na West Ham dráž než na Manchester

Londýn

Fotbaloví fanoušci špičkových evropských lig prožívají momentálně dlouhý půst, který vyplňují přestupy a hromada spekulací s nimi související. Hodně živo je především kolem fotbalového trhu v Anglii, kde spolu s návratem kouče Josého Mourinha do Chelsea také roste nažhavenost fanoušků na novou sezónu. Jenže příznivcům především londýnských klubů kazí náladu nehorázné a neustále rostoucí ceny za vstupenky na zápasy.

Foto: Facebook

Mistrovský Manchester United má levnější lístky na zápasy než Southampton.

Článek

I přes pravidla finanční fair play, podle nichž kluby nesmí utrácet více, než si vydělají, se chystá v Anglii řada velkých přestupů. Kde se na ně vezmou peníze? Kromě výdělků za televizní práva, dosažené výsledky, prodej hráčů, merchandising a sponzorských peněz se zdá, že se kluby rozhodly vytáhnout velkou část financí z kapes fanoušků.

Ceny lístků jsou velkým tématem především v Londýně, a obzvlášť u Arsenalu. Je známou věcí, že v poslední době spíše uvadající klub proslulý svoji šetřivostí na hráčském trhu má bezkonkurečně nejdražší vstupenky v celé Premier League.

Fanoušci Gunners se také proti politice vedení ostře ohrazují. A nejen oni, loni se také ozvali příznivci Manchesteru City, které namíchla cena za lístek za vzájemný zápas na stadiónu Arsenalu v hodnotě 62 liber (cca 1900 kč).

Southampton dražší než Manchester United

Při pohledu na ceny, které nasadily jednotlivé kluby na sezónu 2013/14 za permanentky, zaráží hned několik věcí. Třeba proč platí fanoušci West Hamu na domácí zápasy čtvrtou nejvyšší částku z celé Premier League, přestože jejich tým bývá na hony vzdálený bitvám o přední ligové příčky. V posledním ročníku například skončil v prostředku tabulky.

Srovnání cen permanentek v Pemier League na sezónu 2013/14
Ceny jsou uvedené v librách za nejlevnější a nejdražší celosezónní lístek
1. Manchester City290780
...
14. Manchester United532950
15. Southampton585820
16. Chelsea5951250
17. West Ham640910
18. Liverpool710850
19. Tottenham7951895
20.Arsenal9851955

Southampton má zase dražší zápasy než mistrovský Manchester United (při porovnání lístků v nelevnější kategorii). Zaráží také fakt, jak řeší své finance loňský mistr Manchester City, který má vůbec nejlevnější vstup na stadión v celé soutěži. A v průměru více než trojnásobně nižší než v Arsenalu.

Na finanční fair play si bude muset dávat pozor i José Mourinho v Chelsea. Klubu se příliš nepovedl nákup Fernanda Torrese za 50 miliónů liber, ale zdá se, že se věci hýbou k lepšímu.  Angažování Oscara, Juana Maty či Edena Hazarda se zdá být dobrou investicí, která by měla generovat profit. Nicméně i tyto posily přišly na spoustu peněz.

„Musíme se vrátit ke stabilitě. Vzhledem k finanční fair play je to důležité pro hráče, vývoj mladých fotbalistů, fanouškovskou základnu i ekonomickou situaci klubu," nabádá Mourinho.

Cenová politika v Premier League se dostala nedávno do ostrého kontrastu  ve srovnání s německou bundesligou. Například Bayern Mnichov, který v minulé sezóně všechny válcoval na domácí i evropské ceně prodává nejlevnější celosezónní permanentky v přepočtu za 104 liber, což je mimochodem méně, než stojí nejdražší lístek na jediný zápas Arsenalu (123 liber).

Reklama

Související témata: