Hlavní obsah

Arsenal potřeboval Čechův hlad po úspěchu, soudí Mertesacker. Chválu přidal i Walcott

Londýn

Letos je to v podání Arsenalu zatím úplně jiná jízda. Mnozí to přičítají Petru Čechovi. I jeho spoluhráč Per Mertesacker vyjádřil obdiv k českému gólmanovi. Opakovaně. Klub ze severní části Londýna se v tabulce Premier League vyhřívá po boku vedoucího Manchesteru City na druhém místě. Oba kluby mají stejně bodů - 25 po 11 kolech. Je Čech vskutku rozdílovým hráčem? kladou si otázku mnozí.

Foto: Alan Walter, Reuters

Brankář Arsenalu Petr Čech tleská fanouškům za podporu v zápase se Swansea

Článek

Sestřih utkání Swansea - Arsenal

Pět nejlepších zákroků brankářů v 11. kole Premier League

„Dodává nám touhu po titulu," soudí německý bek Mertesacker, že kouzlo dosavadního zdárného průběhu sezóny spočívá i v přítomnosti českého brankáře. Loni touhle dobou Gunners byli se skromnější porcí bodů až šestí. Málokdo by pomyslel, že budou hrát o titul. A také nehráli.

Už zkraje sezóny bral Mertesacker Čecha jako klíčový faktor pro vzestup Gunners. Vše se naplňuje. Dostali jen osm gólů v 11 zápasech. Nikdo nedostal méně. Stejně pak Tottenham a Manchester United. Přitom pouze Jack Buland, Costel Pantilimon a Tim Howard mají v lize více zákroků než Čech.

Že bude pro Arsenal rozdílovým hráčem, jehož hodnotu lze vyčíslit zhruba 12 až 15 body, předpovídal už dříve John Terry z Chelsea, kde Čech v minulé sezóně ještě působil. Převážně jako náhradník Thibauta Courtoise. Nenechal se tím vyvést z rovnováhy. Zatím předvádí spolehlivé výkony. Šestkrát v 11 zápasech udržel čisté konto a útočí na historický rekord Davida Jamese.

Čech perfekcionista

„I v jasné šanci víte, že Petr s tím ještě něco může udělat," podotýká Mertesacker. „A má stále velký hlad po úspěchu bez ohledu na to, co všechno vyhrál s Chelsea. To náš tým potřebuje."

S chválou na adresu české brankářské jedničky se přidal i Theo Walcott. "Ano, v klíčových okamžicích předvádí opravdu výjimečné zákroky. Je perfekcionistou i týmovým hráčem, na hřišti i v kabině, jde mu výhradně o úspěch mužstva."

Čech se nedávným vychytáním střelců Bayernu (2:0) zařadil po bok Victora Valdéze se 45 čistými konty v Lize mistrů hned za Ikera Casillase (51) a Edwina van der Sara (50). Čech je přitom záhy může atakovat. Ve středu hraje Arsenal opět s Bayernem v základní skupině o přiživení postupových nadějí.

Reklama

Související témata: