Hlavní obsah

Toužil po Liverpoolu, protože jeho vzorem byl Gerrard. Teď Alli oslňuje v dresu Kohoutů

Londýn/Praha

Z jeho trefy byli vedle všichni. Někdejší player Liverpoolu a Tottenhamu Jamie Redknapp dokonce prohlásil, že Alliho branka v zápase 23. kola Premier League mezi Crystal Palace a Tottenhamem by mohla aspirovat na gól sezóny. „Bylo v ní všechno. Zpracování, přehození míče, pohyb ramen, střela přes obránce. Už tenhle moment stál za to, proč se na zápas dívat,“ chválil bývalý anglický reprezentant devatenáctiletého záložníka Spurs Delle Alliho, jenž byl i díky parádní trefě vyhlášen hráčem kola.

Foto: Sport.cz s použitím Reuters

Video již není dostupné

Článek
Fotogalerie

Parádní góly dávat dovede. Ostatně v reprezentačním dresu Anglie to Alli už také předvedl. Loni v listopadu nastoupil ve Wembley k přátelskému utkání proti Francii a brankáře Hugo Llorise ztrestal přesně mířenou střelou zpoza šestnáctky. Paradox o to větší, že šlo o gólmana chytajícího v Tottenhamu, který by tudíž měl střelecké schopnosti mladého záložníka znát. Delle Alli přesto Llorise překvapil.

Upsal se na dalších pět let

Možná i proto, že v Tottenhamu byl teprve čtyři měsíce a Lloris o něm nevěděl všechno. Spurs sice mladíka, který vyšel z mládežnické akademie Milton Keynes Dons, koupili už v únoru loňského roku a nerozpakovali se za něho zaplatit 5 miliónů liber, v mateřském klubu ho však nechali na hostování až do léta.

To proto, aby dál střílel góly a pomohl Miltonu k postupu do Championship, tedy druhé ligy. Alli, který prošel všemi mládežnickými reprezentacemi Anglie, se činil a dal jich šestnáct, než se v létě objevil v Tottenhamu.

„Mým velkým vzorem byl Steven Gerrard, takže netajím, že jsem chtěl hrát za Liverpool. Ale teď jsem šťastný, že jsem na White Hart Lane, kde se ke mně všichni chovají tak báječně a kde dostávám šanci," přiznával Bamidele Jermaine Alli, s nímž před pár dny prodloužil Tottenham smlouvu až do roku 2021.

Na scénu Premier League vtrhnul Alli skutečně impozantně, neboť v prvních osmnácti ligových kolech dal pět gólů, na konto si připsal tři asistence a od zářijového zápasu Kohoutů proti Sunderlandu získal stálé místo v sestavě. A hrál tak výtečně, že už v říjnu ho povolal Roy Hodgson do anglické reprezentace pro kvalifikační zápasy s Estonskem a Litvou. A měsíc na to ho proti Francouzům postavil do základní sestavy, za což se mu Alli odměnil výstavní trefou.

Toužila po něm i Nigérie

Přitom moc nescházelo, aby Alli reprezentoval Nigérii, odkud pochází jeho otec. Někdejší nigerijský legionář John Fashanu známý z působení v týmu Wimbledonu a Aston Villy se ho o tom snažil přesvědčit, trenér nigerijského národního mužstva Sunday Oliseh rovněž.

Alli však dal přednost Anglii a dobře udělal. Pokud bude dál podávat stejně dobré výkony, jako až dosud v Tottenhamu a bude střílet podobně parádní góly, jako v duelu proti Crystale Palace, měl by se v Hodgsonově výběru etablovat natrvalo. Pro evropský šampionát v létě ve Francii docela určitě.

"Viděl jsem spoustu parádních golů. Beckhamův od půlící čáry, Rooneyho proti Arsenalu, i třeba ten, který na evropském šampionátu v roce 1996 dával Gasgoigne. Byl jsem v ten moment dokonce na hřišti. Proto mohu prohlásit, že Alliho nedělní branka je s těmito výstavními trefami srovnatelná," zahrnul devatenáctiletého mladíka vyhlášeného v Premier League hráčem kola chválou internacionál Jamie Redknapp.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.