Hlavní obsah

Za baráží vykročila lépe Boleslav, porazila Chomutov po nájezdech

MLADÁ BOLESLAV

Hokejisté Mladé Boleslavi zvládli v prvním finálovém duelu prvoligového play-off roli favorita a porazili Chomutov 2:1 po samostatných nájezdech. Rozhodující branku zaznamenal útočník Jakub Šindel. Mladá Boleslav se tak v sérii hrané na čtyři vítězství ujala vedení 1:0 na zápasy. Další utkání je na programu ve středu od 17:30.

Foto: Jaroslav Houštecký/www.bkboleslav.cz

Radost hokejistů Mladé Boleslavi

Článek

Celkově velmi opatrnou úvodní třetinu finálové série zahájili výtečně domácí. V době, kdy se na led poprvé dostala čtvrtá útočná formace, totiž Sýkorovu akci završil úspěšnou dorážkou Handlovský a Mladoboleslavští vedli. V 11. minutě sice rozjásal většinu domácích diváků střelou od modré Jindra, ale jen na chvilku, neboť rozvlnil pouze boční síťku Horčičkovy svatyně.

Hosté, kteří jako kdyby se delší dobu rozkoukávali a vzpamatovávali z inkasované branky, dlouho neohrozili Šindeláře v domácí brance. Když už k tomu byl velmi blízko po vyhraném buly v útočném pásmu Domin, na poslední chvíli ho zastavil nedovolený háček Macháčka. Místo tlaku však Chomutov v následné přesilovce málem inkasoval, když Drábek vyrazil vpřed, navázal na sebe dva protihráče, předložil puk osamocenému Eiseltovi, který si však nedokázal poradit s Horčičkou.

Chomutov ve druhé třetině zvýšil aktivitu 

Druhá dvacetiminutovka nabídla zcela jiný obrázek; přibylo šancí a aktivnějším týmem byl Chomutov. Osamocený Charousek ale nenašel recept na Šindeláře a domácí gólman byl pozorný i o chvíli později při Koldově střele od modré. Ve 24. minutě měli jedinečnou příležitost k navýšení náskoku domácí, když hráli 67 vteřin v pěti proti třem. Sice uzamkli Severočechy v jejich pásmu, ale Horčičku propálit nezvládli.

Poté měl blízko ke gólu domácí Nouza, ani jednu ze svých dorážek však za brankovou čáru nepropasíroval. Ve 34. minutě se odrazil puk od Šindeláře přímo před Mikšovice, jenž však svou dorážku z mezikruží namířil těsně vedle. Vzápětí si zpoza branky vyjel do střelecké pozice hostující kapitán Šíp, ale pálil pouze do Šindeláře. V samotném závěru druhé části převzali iniciativu domácí, Nouzova střela i teč Eiselta však úspěch nepřinesly.

V úvodních vteřinách třetího dějství měl zvýšení náskoku na holi Nouza, jenže Horčička byl proti. S blížícím se koncem základní hrací doby se domácí soustředili na udržení náskoku, což se jim nakonec i vymstilo, ačkoliv se zdálo, že hosté své nejvážnější příležitosti spálili. Na začátku 54. minuty měl Chomutov 48 vteřin možnost dvojnásobné přesilovky a jeho trenéři ji podpořili bojovou poradou při oddechovém času. Vyrovnání však odmítl Kostourek, když z úhlu netrefil odkrytou branku.

O problémy se postarala rolba 

V 57. minutě mohl poslat zápas do prodloužení Mikšovic, v závěru své akce se však pouze chytil bezradně za hlavu, neboť tváří v tvář Šindelářovi přestřelil. Co se však nepovedlo jemu, obstaral jen 112 vteřin před vypršeních 60. minuty Polanský, když z otočky po ledě prostřelil Šindeláře. Pár vteřin před koncem byl sám před chomutovskou brankou znovu Kostourek, ale Šindelář byl připraven. Protože vzápětí nevyšla na druhé straně ani Mikulíkova akce, zápas dospěl do prodloužení.

V něm nejprve v dohrávané přesilovce Chomutov domácím zle zatápěl, poté kouzlil na druhé straně mladoboleslavský kapitán Král, ale bez gólové tečky, takže rozhodnout musely až samostatné nájezdy.

Ještě před nimi však přišla na řadu kuriozita, neboť vznikly nejasnosti ohledně toho, zda má led upravovat rolba, a jeden z hlavních sudích se dokonce odjel radit do kabin. Po minimálně desetiminutové prodlevě rolba na led skutečně vyjela a nájezdy mohly začít. Do domácí branky se postavil náhradník Růžička, jako první proti němu jel Kostourek a nedal. Domácí Šindel vzápětí parádním blafákem uspěl, naproti tomu Jeslínek nedal a Nouza po té oklamal Horčičku, čímž potvrdil výhru Středočechů.

Mladá Boleslav - Chomutov 2:1 po sam. nájezdech (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Handlovský (T. Sýkora), rozhodující sam. nájezd Šindel - 59. T. Polanský (Kostourek). Rozhodčí: Hribik, Jeřábek - Čech, Dřínovský. Vyloučení: 8:8, navíc Schnabel (Mladá Boleslav) 10 min. Bez využití. Diváci: 3800. Stav série: 1:0.
Mladá Boleslav: Šindelář (na sam. nájezdy M. Růžička) - Schnabel, Bauer, Lukáč, Macháček, Mocek, Jindra, Drábek, Mazanec - Nouza, Král, Gombár - Fiedler, Boháč, Šebesta - Mikulík, Šindel, Eiselt - Rumpel, T. Sýkora, Handlovský. Trenéři: Kaňkovský a L. Gudas.
Chomutov: Horčička - Révay, Trefný, Všetečka, Chatrnúch, Bombic, Ťupa, Kolda, Kloz - T. Polanský, Domin, Gálik - Boušek, Šíp, Mikšovic - Jeslínek, Charousek, Hašek - Jíra, Kostourek, Havlůj. Trenéři: Pešout a Buchal.

Reklama

Související témata: