Hlavní obsah

Říha nechce mít nálepku uřvaného trenéra

Rituálů k probuzení štěstěny v důležitých momentech sezóny je mezi sportovci bezpočet. Kouč hokejistů Pardubic Miloš Říha chodí už měsíc pro výhru svého týmu povinně běhat. „Po rozbruslení, když jdou hráči na oběd, já jdu běhat,“ říká trenér Východočechů v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hokejový trenér Miloš Říha.

Článek

Hráči si během play-off nechávají růst vousy, barví vlasy, co mají za rituál trenéři?

U mě je to běhání. Už je z toho taková povinnost před zápasem. Kluci říkají, že když nejdu běhat, tak prohrajeme. Takže po rozbruslení, když jdou hráči na oběd, já jdu běhat...

Kdy jste s tím začal?

Teprve asi před měsícem.

Kolik kilometrů běháte najednou?

Desítku. Teď běhám každý den.

Kam vybíháte?

Když je špatné počasí, tak tady na běhátku, nebo je za zimákem u vody taková pěkná stezka.

Prý se chystáte i na půlmaratón, to je váš cíl?

Hlavním cílem bylo shodit a já diety moc nemám rád. V Rusku jsem nabral asi dvacet kilo, tam se jenom jedlo a pilo (úsměv). Pak to dělám i kvůli srdci, protože to dostává při zápasech hodně zabrat a člověk by pak neměl jenom sedět.

Chytila vás i golfová vášeň.

To není tak často. Když teď bylo příznivé počasí, šli jsme tak jednou dvakrát za měsíc. V pátek jsem byl s asistentem a pár kamarády. Normálně chodíme na devítku, ale teď bylo víc času, tak jsme šli osmnáct jamek.

Kdo vyhrává souboje mezi vámi a asistentem Rohlíkem?

Většinou já, ale někdy to jde jemu, jindy mně. My si u toho hodně povídáme, není to o bodech.

Jste i při golfu takový nervák jako na střídačce?

(směje se) Já s tím začínal v Karlových Varech, protože tam být a nehrát golf moc nejde. Vzal si mě tam pan Skopový, který teď vede golfovou reprezentaci, a moje první věta byla, že mě to asi moc nebude bavit, protože se u toho nedá rozčilovat. On mě ujistil, že dá, tak jsem mu řekl, že se to teda naučím (úsměv). Ale já s holí nehážu, pro mě je to odreagování, neprožívám tolik, jestli mi to ulítne do lesa, nebo do vody. Pročistím si u toho hlavu.

Na střídačce pak moc klidný nebýváte...

Ale já nechci mít nálepku uřvaného kouče. Já vím, že tam kolikrát vlítnu, mužstvo to odtahuje od hry, ale třeba teď v semifinále jsem byl zase já dost klidný, naopak Pepík Jandač tam divočil.

Jak s vámi play-off prožívá rodina?

Dost. Vnuk hraje za Vsetín a získal titul, škoda, že můj syn, který tady v Pardubicích taky dělá trenéra, byl s klukama druhý, mohli jsme udělat hattrick, kdyby nám to vyšlo (úsměv). Ale i dcera a táta to prožívají, vždyť finále české extraligy nenechá nikoho klidným.

Je to jiné, než bojovat o titul na Slovensku?

Hodně podobné. Slovensko je také hokejová země, tam je náboj také dost velký, atmosféra bouřlivá... Navíc Slovan je tam jako Sparta, berou jen titul.

Reklama

Související témata: