Hlavní obsah

Absolvovat předkolo bývalo nevýhodou, letos to může být vítaným plusem

PRAHA

Je účast v předkole play-off výhodou? Ano, mužstva, jež jej absolvují, vstupují do čtvrtfinále rozehranější než jejich soupeř, tvrdí jedni. Ne, s přibývajícími zápasy se kumuluje únava a síly začínají docházet rychleji, oponují druzí. Letos to ovšem vypadá, že týmy, které předkolo absolvují, by přeci jen mohly mít menší výhodu. Kvůli olympijské přestávce nabraly dostatek sil ještě před koncem základní časti a herní praxi naberou, narozdíl od přímo postupujících, právě v předkole.

Foto: David Veis, ČTK

Zatímco České Budějovice se musejí prokousat předkolem, Sparta má účast v play-off jistou. Je to ale automatická výhoda?

Článek

Padesáté kolo sehráli extraligoví hokejisté 9. února. To další absolvovali vinou olympijské přestávky až 3. března, tedy přesně po třech týdnech. Absence herní praxe se tak musela zákonitě projevit. Základní část navíc v pátek finišuje svým posledním kolem a týmy, které si s předstihem zajistily přímou účast ve vyřazovacích bojích, tak čeká další pauza. Jedenáctidenní.

Výhodu tak paradoxně mohou získat ty čtyři celky (České Budějovice, Liberec, Slavia, Litvínov), které už v pondělí naskočí do předkola play-off. Před samotnými vyřazovacími boji budou narozdíl od svých protivníků rozehraní. Argument, že je dříve či později dostihne únava, je, kvůli nedávné olympijské přestávce, bezpředmětný. „Po takhle dlouhé pauze je spíše výhodou hrát, než po dvou zápasech zase čekat na soupeře. Mohlo by to pro nás být lepší,“ souhlasí v rozhovoru pro Sport.cz Roman Turek, brankář Českých Budějovic, které si předkolo zahrají.

První zápas po pauze není snadný

Opačným příkladem je Sparta. I když ne tak docela... Předkolo si sice nezahraje, ve čtvrtfinále ale narazí na soupeře, který si rovněž zajistil přímý postup. „Ta dlouhá pauza je dost nešťastná, ale nakonec to dopadlo tak, že budeme hrát se soupeřem, který na tom bude stejně jako my. Takže se nemáme na co vymlouvat,“ uvědomuje si stejnou výchozí pozici sparťanský snajpr Petr Ton. „V pátek odehrajeme ještě jeden zápas a pak další dlouhá pauza. Naštěstí to čeká i našeho soupeře, takže to bude nastejno,“ souhlasí v povídání pro Sport.cz jeho spoluhráč Jiří Vykoukal. „Ale týmy, které hrály předkolo, půjdou do play-off s tím, že nemají co ztratit, protože se už do něj dostaly,“ dodává zkušený obránce.

Všech čtrnáct mužstev si už ve středu vyzkoušelo, jak obtížné je se po dlouhé pauze dostat zpátky do herního rytmu. „Nebylo to vůbec lehké. Člověk tři týdny nehraje, jenom trénuje. Pořád trénujete, na něco čekáte a ze zápasového tempa vypadnete. V zápase řešíte určité situace jinak než v tréninku, na kterém se to naučit nedá. Zápas je prostě nejlepší zkušenost,“ zjistil Vykoukal.

„Člověk může trénovat jak chce, ale zápasové tempo chybí. Zvlášť nyní, když pauza trvala tak dlouho,“ přidává zadák Mountfieldu František Ptáček. Ton navíc poukazuje na to, že problém po delším výpadku není ani ve fyzické připravenosti, nýbrž v myslích hokejistů. „Hlavně je to o hlavě. Člověk z toho vypadne, není lehké se do zápasového rytmu dostat zpátky. Hlavně co se týče hlavy, do které musíte dostat herní návyky.“

Další meta: začínat předkolo doma

Složení týmů, které se předkolu nevyhnou, už je nyní jisté. Otázkou tak zůstává, kdo získá výhodu začínat, a případně sehrát rozhodující pátý zápas série (hraje se na tři vítězná utkání), na vlastním ledě. A načít předkolo na vlastním kluzišti může být v celé sérii klíčovým momentem. „Byla by to velká výhoda. Hlavně z toho důvodu, že nemusíte hned někam cestovat,“ souhlasí Turek. „Určitě bychom rádi začínali doma, ale když se to nepovede, musíme to přijmout. Ale ještě máme před sebou jeden zápas, tak uděláme všechno pro to, aby se to povedlo,“ připomíná Ptáček páteční závěrečné kolo základní části, ve kterém České Budějovice přivítají Liberec, další tým startující v předkole.

„Nám se to poslední léta stává pravidlem, loni jsme s nimi taky hráli poslední zápas,“ připomíná Turek závěrečné kolo minulé sezóny, kdy Mountfield rovněž změřil síly s Libercem. A přestože vyhrál, do play-off o jediný vstřelený gól nepostoupil. Ostřílený brankář ale odmítá v obou vzájemných duelech hledat jakékoliv souvislosti. „Vůbec za tím nic nehledám, je to soupeř jako každý jiný. „Když chceme začínat předkolo doma, musíme je porazit a čekat na ostatní výsledky.“ To ještě netušil, že na paralelně hrané zápasy se Budějovičtí ohlížet nemusí. Pokud v pátek Liberec v základní hrací době zdolají, předkolo play-off zahájí v domácí Budvar Aréně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.