Hlavní obsah

Když je potřeba, tak se i rozčílím, říká litvínovský trenér Reichel

LITVÍNOV

S jednou výraznou změnou jdou do nadcházející extraligové sezóny hokejisté Litvínova. Jejich dosavadní kapitán a zkušený útočník Robert Reichel přešel z hráčské role do nové pozice hlavního trenéra. „Pořád se učím, ale trenérské práce se nebojím. Chci přivést tým do play-off,“ vyhlašuje před startem příštího ročníku nejvyšší soutěže.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Trenér hokejistů Litvínova Robert Reichel

Článek

„Na věci spojené s hokejem se dívám trošku jinak než doposud. Na led už nechodím jako hráč. Problém nevidím v tréninku mužstva, ale absolutně nové je pro mě koučování. Hokej je strašně rychlý, musím sledovat hru a hráčům vytknout chyby. K tomu je potřeba mít přehled o dění na ledě, střídání a zvolit správnou reakci. Když je potřeba, tak se i rozčílím,“ vykládá Reichel.

Odkoučoval už třináct přípravných zápasů. Jaké z toho má pocity? „Dosavadní střetnutí mi určitě pomohla. Už vím, jak se na střídačce pohybovat a jak komunikovat s hráči. Extraliga ale bude zase něco jiného. Před plnými stadióny nastane opravdová hokejová atmosféra,“ zamýšlí se litvínovský kouč.

Litvínovu se v přípravě moc nedařilo. Prohrál doma i s prvoligovými celky Litoměřic a Ústí nad Labem. Je to varování do sezóny? „V posledních čtrnácti dnech ale už byla hra lepší. Máme ještě necelý týden na odstranění nedostatků. A abychom se dali do kupy,“ říká Reichel.

Chce stavět na gólmanech

Kromě něj opustili litvínovskou sestavu i Šlégr, Pilař, Punčochář a další hráči. „Nastává prostě nová éra. Otevřela se příležitost pro další hráče z kádru, kteří nebyli předtím tolik vytěžovaní. Je na nich, aby táhli mužstvo. Máme dva kvalitní gólmany, na nichž chceme stavět. Máme nějaký model, kdo začne. Ale brankáři se to dozví až v pondělí. Věřím, že jednotlivé řady dobře skloubíme,“ naznačuje trenér.

V týmu skončil testovaný slovenský útočník Faith. A to bylo možná překvapení. „Chápu ho, že pro něj bylo těžké odejít po šesti zápasech. Ale vysvětlili jsme mu s asistentem Kučerou jeho slabiny a možná si to přehodnotil trošku jinak. Pokud někomu něco vytknu a on na to řekne, že končí, tak je asi něco špatně. Asi na takové hodnocení nebyl ze Slovenska zvyklý. Na to, aby hrál v prvních dvou pětkách, na to neměl. A mít cizince ve čtvrté lajně, to není pro nás přínos,“ obhajuje Reichel rozhodnutí vzdát se služeb zahraničního hráče.

Kracík novou posilou

Místo Faitha ale dorazila jiná potenciální posila. Ve čtvrtečním utkání s Ústím nad Labem za Litvínov nastoupil útočník Kracík z Plzně. „Přijel až před zápasem a v něm se jevil výborně. Věřím, že po loňské nevydařené sezóně splatí důvěru, kterou do něj vkládáme. Chce za nás hrát a pokud bude pokračovat v tom, co naznačil, může být platný pro naše mužstvo,“ glosuje Reichel debut nového hráče v kádru.

Litvínov nepatří zrovna k favoritům extraligy.  „V různých prognózách čtu, že nás experti pasují třeba na třinácté místo. Pro mě to není nic nového, takhle to bylo skoro pokaždé v posledních letech a stejně jsme se dostali do play-off. Takový cíl máme i letos,“ prohlašuje litvínovský trenér.

Reichla čeká extraligová trenérská premiéra příští pátek na Slavii. Tedy proti týmu, který vede jeho spoluhráč z olympiády v Naganu Vladimír Růžička. „Vláďa už má za sebou skvělou trenérskou kariéru, já teprve začínám. Ale nebude to jen zápas o nás dvou,“ dodává na závěr Reichel.

Reklama

Související témata: