Hlavní obsah

Č.Budějovice - Třinec 5:6Třinec vyhrál v Českých Budějovicích 6:5 a drží se v čele

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Třince zvítězili ve 20. kole extraligy na ledě Českých Budějovic 6:5 a udrželi se před reprezentační přestávkou v čele tabulky o tři body před Vítkovicemi. Oceláři rozhodli čtyřmi góly mezi 43. a 49. minutou, kdy otočili stav z 2:3 na 6:3. Mountfield už ztrátu nedohnal a po druhém porážce za sebou klesl na čtvrté místo.

Článek

Jihočechům se vydařil vstup do zápasu. Reprezentant Gulaš při svém prvním pobytu na ledě vybojoval puk za třineckou klecí, přihrál mezi kruhy Lukáši Květoňovi a ten bez přípravy prostřelil Hamerlíka. Na protější straně se dostal do šance David Květoň. Při vyloučení třineckého Richtra dvakrát nebezpečně pálil od modré domácí kapitán Ptáček. Po jeho druhém pokusu zůstal brankář Hamerlík otřesený ležet na ledě, ale vzpamatoval se a pokračoval ve hře.

Během trestu domácího Šulce měli příležitost Peterek s Růžičkou a po nich Polák, ale gólman Kovář jejich úmysly vystihl. V 11. minutě nastala velká skrumáž před domácí brankou, v níž se nejlépe orientoval Růžička. Najel si k odraženému puku a skrz hradbu těl překonal ležícího Kováře. Další šanci měl znovu David Květoň. Z domácího týmu předvedl pěknou akci Kuchejda, jenž se probil z rohu až před Hamerlíka, ale zakončit nedokázal.

Na počátku druhého dějství předvedly oba týmy několik rychlých útočných akcí, ale domácí Kašpařík ani hostující Růžička s Varaďou, své příležitosti nevyužili. Úspěšní byli Třinečtí až při Kuchejdově vyloučení. Od modré čáry vypálil Krajíček a domácí obránce Jank nestačil pokrýt Polanského, jehož teč přinesla Moravanům vedení. Ti měli poté štěstí při opakované střele Lukáše Květoně a bombě Gulaše.

Pšurný doklepl do odkryté branky 

Štěstí se jich drželo také při dvouminutovém oslabení, během něhož je domácí marně obléhali. Sotva se však vyloučený Richter vrátil do hry, založili Jihočeši další útočnou akci, na jejímž konci Šimánek z otočky nahodil puk před branku a někdo z bránících třineckých hráčů ho nešťastně srazil za Hamerlíkova záda. Podpis na obratu skóre přidal znovu Šimánek, který nezištnou přihrávkou našel na levé straně Romana Pšurného a ten už jen doklepl do odkryté klece.

Závěrečnou třetinu zahájili domácí přesilovkou, ale bez efektu. Potom přišly velké chvíle zkušeného Peterka, který po vyšachování domácí obrany zblízka vyrovnal a za dvě minuty další trefou vrátil hostům vedení, když při trestu Kuchejdy zakončoval do odkryté klece. Vzápětí Oceláři využili třetí přesilovku utkání, když po Zíbově střele od modré čáry se trefil zblízka Hrabal.

Za dalších 67 vteřin přidal šestý gól Adamský a Kováře v českobudějovické brance vystřídal Jágr. Domácí nerezignovali a vyvinuli obrovský tlak. Z Pletkovy přihrávky nekompromisně snížil Mertl, 45 vteřin před koncem z těžkého úhlu skóroval také Kašpařík. V power play však Jihočeši vyrovnat nestihli.

České Budějovice - Třinec 5:6 (1:1, 2:1, 2:4)
Branky a nahrávky: 1. L. Květoň (Gulaš), 34. Šimánek, 37. R. Pšurný (Šimánek), 54. Mertl (Pletka), 60. Kašpařík - 11. M. Růžička, 24. Polanský (Krajíček), 43. Peterek (Hrňa, M. Růžička), 45. Peterek (D. Květoň, M. Růžička), 48. Hrabal (Zíb, M. Růžička), 49. Adamský (Hrňa). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Lhotský, Rozlílek. Vyloučení: 6:9, navíc Novák 10 min. a do konce utkání - Martynek, Krajíček, Zíb všichni 10 min. Využití: 0:3. Diváci: 4526.
Jakub Kovář (49. Jágr) - Snopek, Tůma, Ptáček, Jank, Novák, Šulc - Šimánek, Mikeska, R. Pšurný - Gulaš, Langhammer, L. Květoň - Martynek, Kašpařík, Podlešák - Kuchejda, Mertl, Pletka. Trenéři: Výborný a Kupka.
Hamerlík - Krajíček (41. Vágner), Zíb, Richter, Hrabal, Lojek, Hudec - Orsava, Polanský, M. Růžička - D. Květoň, Peterek, Polák - Hrňa, Podešva, Varaďa - McGregor, Mičulka, Adamský. Trenéři: Marek a B. Kopřiva.

Reklama