Hlavní obsah

Hokejová extraliga v Karlových Varech zůstane,klub město neopustí

KARLOVY VARY

Hokejový klub HC Energie bude hrát i příští extraligovou sezónu v Karlových Varech. Majoritnímu majiteli klubu Karlu Holoubkovi se totiž podařilo získat od města, sponzorských darů a ze svých prostředků 18 miliónů korun, které chtěl původně získat výhradně z městských zdrojů.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitel Karlových Varů Karel Holoubek na tiskové konferenci.

Článek

„Letošní extraligový ročník v Karlových Varech dohrajeme a můžeme se rovněž těšit na sezónu v příštím ročníku,“ uvedl generální manažer klubu Miroslav Vaněk. Hlavní zásluhu má na tom právě majitel klubu Holoubek, kterému se podařilo získat potřebné finance.

„Věříme, že potřebných 18 miliónů korun se podaří na karlovarský hokej složit díky jednotlivým kompromisním částkám,“ pokračoval Vaněk. Základem je 11,3 miliónu korun, což je příspěvek města Karlovy Vary, jehož vedení už tuto výši odsouhlasilo. Významně ale pomohl sponzor klubu. „Ozval se mi Milutin Perič ze společnosti Slot Game, že nám poskytne navíc dva milióny korun,“ vysvětloval Holoubek.

Majitel Karlových Varů Karel Holoubek a manažer Miroslav Vaněk na tiskové konferenci.foto: Právo/Petr Horník

Dalšího půl miliónu korun má HC Energie od města přislíbené z městských grantů. Ve hře je rovněž 2,2 miliónu korun, které chce Holoubek získat z výnosů města z hospodaření Karlovarské teplárenské, kterou provozuje pro město právě Holoubek. Společnost totiž podle karlovarského primátora Petra Kulhánka (KOA) skončila v přebytku hospodaření ve výši přes 10 miliónů korun.

Oporu budou hledat u opozice

„Ve vedení města K20 se ovšem neshoda ohledně podpory HC Energie, takže budeme hledat pro získání této dotace podporu u opozice,“ vysvětloval Holoubek s tím, že o příspěvku se bude jednat až na příštím zasedání zastupitelstva zhruba za měsíc. „Na příštím jednání zastupitelstva navrhneme rozpočtové opatření na dva milióny korun z výnosů Karlovarské teplárenské ve prospěch HC Energie,“ uvedl Kulhánek, podle kterého K20 nebude vázána hlasováním. „Každý bude hlasovat volně, podle uvážení,“ vysvětlil Kulhánek.

Zatím ovšem není jasné, s jak vysokým rozpočtem bude HC Energie v příštím roce hospodařit. „Nejdříve musíme dobře dohrát rozehranou letošní sezónu,“ uvedl Holoubek. „Uvidíme, jak se k jednání postaví sponzoři. Určitě budeme šetřit, ale tady se nikdy nerozhazovalo,“ konstatoval Holoubek, podle kterého jednání s generálním sponzorem Sokolovskou uhelnou nezačal.

Majitel Karlových Varů Karel Holoubek na tiskové konferenci. Hokejový klub z města nakonec neodstěhuje.foto: Právo/Petr Horník

„Ta se k nám ale vždy v těžkých chvílích postavila dobře, takže věříme ve zdárný výsledek,“ uvedl Holoubek. Sokolovská uhelná má ovšem problémy s rozhodnutím vlády o platbách za emisní povolenky, které ji mají připraví o podstatnou část zisku, takže chce omezovat sponzorské dary.

Původně HC Energie požadovala po městu 18 miliónů korun, tedy stejně jako v roce 2009, kdy klub triumfoval v extralize. Vedení města to odmítlo a nabídlo klubu motivační systém příspěvků, podle kterého by klub dostal jednorázově 11,3 miliónu korun. Další milión korun za postup do vyřazovací části extraligy a pak za každý postup další milión korun. Při vítězství v extralize by HC Energie takto inkasovala od města celkem 5 miliónů korun.

„Nemohl jsem na takový systém přistoupit,“ uvedl Holoubek, který kontroval sníženým požadavkem na příspěvek od města ve výši 14 miliónů korun. Na ten ovšem nepřistoupilo vedení města. Posledním návrhem je příspěvek ve výši 2,2 miliónu korun z kladného výsledku hospodaření Karlovarské teplárenské.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.