Hlavní obsah

Ujčík se s Kosticynem nemazal! Běloruský útočník Pardubic vyfasoval dlouhý trest

Praha

Zkušený běloruský útočník hokejových Pardubic Andrej Kosticyn obdržel od předsedy disciplinární komise extraligy Viktora Ujčíka za svůj faul na olomouckého obránce Adama Rutara trest zákazu startu v sedmi soutěžních utkáních. Nastoupit tak bude moci až 23. února při derby v Hradci Králové. Jde o nejvyšší stopku v probíhající sezoně.

Foto: https://hcdynamo.cz/

Rozhodčí posílají Andreje Kosticyna s trestem na pět minut a do konce utkání do kabiny.

Článek

Kosticyn, jehož Pardubice získaly v lednu z ruského Nižněkamsku, v 57. minutě úterního duelu s Olomoucí vytrčil loket a Rutara, jenž ve středním pásmu protečovával puk do útočné třetiny, nemilosrdně sundal k ledu.

Na ledě se objevila i krev a Rutar kvůli poranění hlavy a zlomenému nosu utkání nedokončil. Hlavní rozhodčí Pešina se Svobodou neměli s desetinásobným účastníkem MS elitní kategorie slitování a udělili mu trest na pět minut a do konce utkání za zásah do oblasti hlavy a krku.

A další flastr teď běloruský forvard s téměř 400 starty v NHL, který ve středu oslavil 36. narozeniny, přichází od Ujčíka.

Foto: https://hcdynamo.cz/

Útočník Pardubic Andrej Kosticyn zápas s Olomoucí po zákeřném faulu na Adama Rutara nedohrál.

Podle extraligového disciplinárního řádu je možné za podobný zákrok uložit trest zákazu činnosti na jedno až čtyři utkání, v závažnějších případech na pět až deset duelů včetně finanční pokuty ve výši 10 procent základní měsíční odměny.

Pro trest v horní polovině sazby se předseda disciplinární komise rozhodl kvůli nebezpečnosti a zcela bezohlednému vedení zákroku a s přihlédnutím k tomu, že Rutar v jeho důsledku zápas pro zranění nedokončil.

„Zákrok byl veden na protihráče, který nebyl v držení kotouče, mimo jeho zorný úhel a bez jakékoli snahy získat kotouč. Lze předpokládat, že Kosticynovo jednání bylo reakcí na předchozí přistrčení," shledal Ujčík po prostudování videozáznamu, ne němž viděl, že oba hráči měli chvíli předtím na ledě jiný konflikt.

„Kosticyn si byl dobře vědom zranitelného postavení protihráče, přesto vedl svůj zákrok velmi nebezpečným způsobem a neučinil nic, aby důsledky střetu minimalizoval a neohrozil Rutarovo zdraví," pokračoval předseda disciplinárky.

„Naopak před střetem pro dosažení vyšší intenzity navýšil rychlost a zvedl rameno na úroveň hlavy protihráče, který v důsledku zásahu zápas nedohrál a podle zápisu o utkání při něm utrpěl poranění hlavy a nosu," uzavřel Ujčík.

"Rána to byla slušná, vůbec jsem ji nečekal. Naštěstí mám ale jen zlomený nos a pár stehů, takže to ještě dopadlo docela dobře a brzy bych snad měl být fit," prohlásil ve středu dopoledne pro olomoucký web Rutar.

Reklama

Související témata: