Hlavní obsah

Kdyby měl Straka zdravé sebevědomí jako Nedvěd, hrál by stále v NHL, tvrdí Duda

Liberec

V loňském ročníku Tipsport extraligy patřil k libereckým oporám, odehrál tu většinu sezóny a klubu pomohl k záchraně. V neděli se pod Ještědem znovu představil, v aréně Bílých Tygrů dal gól, avšak drtivá část přihlížejících diváků z něj tentokrát radost neměla. Hokejový útočník Radek Duda přicestoval pod Ještěd jako soupeř a trefou do sítě Marka Schwarze pomohl Plzni k vítězství 3:1.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Útočník Radek Duda se raduje s plzeňskými fanoušky z vítězství v Liberci.

Článek
Fotogalerie

V listopadu minulého roku posílil podještědský tým, který se v té době potácel na chvostu tabulky a trápila ho zranění ofenzivních opor. Když se fanoušci dozvěděli, že tygří dres oblékne právě Duda, nebyli zrovna nadšeni. Z paměti jim stále nevymizel jeho deset let starý incident s obráncem Martinem Čakajíkem. Téměř každý Dudův start v liberecké aréně pak doprovázeli pískotem, jenže vyhlášený rebel si publikum rychle udobřil a získal.

Hned ve svém prvním zápase dvakrát skóroval a vydatně pomohl Libereckým k výhře nad Karlovými Vary, do konce základní části pak stihl zaznamenat hned dva hattricky. Včetně play out a baráže si v tygřím dresu připsal celkem 38 bodů za 19 branek a stejný počet asistencí. V posledním barážovém duelu s Mladou Boleslaví přispěl Severočechům dvěma asistencemi k výhře 2:0, která pro ně znamenala extraligovou příslušnost i pro nový ročník.

I proto se zkušenému borci dostalo tentokrát v Liberci vřelého přijetí. Fanoušci před začátkem duelu vyvolávali jeho jméno, Duda jim na oplátku rukou zamával a o led poklepal holí. "Jezdím do Liberce rád. Něco jsem tady s klukama zažil. Hlavně v tý špatný sezóně jsem si o těch lidech udělal obrázek a mám tu plno známých, rodina tady žije, takže mám k Liberci kladný vztah," přiznal Duda. "Jsem hlavně rád, že je Liberec extraligovej, protože jsme sedm minut byli tehdy od toho, abychom byli prvoligoví. I z toho mám dobrej pocit. Myslím si, že jsem tady odvedl dobrou práci, a lidi to s odstupem času umějí ocenit," vzpomínal na své angažmá pod Ještědem důrazný forvard.

Tentokrát Duda Tygry nešetřil

Čtyřiatřicetiletý útočník však svůj bývalý klub v neděli na ledě nijak nešetřil. Po zahřívací první třetině, v níž byli domácí lepší a vytvořili si i dvě vyložené příležitosti, přišla právě Dudova chvíle. Ve 27. minutě dobře operoval před bránou a i s notnou dávkou štěstí poslal Západočechy do vedení.

"Končila naše přesilovka. Střílel Martin Straka, nebo Jirka Hanzlík, trefilo mě to do brusle, od které se puk odrazilo do tyčky a Marek Schwarz si jej příložníkem srazil do brány. Málokdo chce chodit do brány, ale tam jsem já v kanceláři," komentoval s úsměvem svůj gólový moment.

Plzeň byla od této chvíle pohyblivějším a aktivnějším mužstvem. Liberečtí sice v přesilovce srovnali, jenže ještě do druhé přestávky vrátil po pěkné kombinaci hostům vedení Kratěna a tříbodovou pojistku přidal ve 45. minutě Vlasák. Úřadující mistři si poté výsledek hlídali, nepouštěli soupeře do stoprocentních šancí a Bílým Tygrům neumožnili ani korekci stavu při závěrečné power play.

Od druhé třetiny jsme byli lepší, myslí Duda

"Domácí začali dobře. První třetinu se jim dařilo. Pak si ale myslím, že jsme přebrali taktovku my. Byli jsme od druhý třetiny lepší, brankově jsme to potvrdili a s přehledem jsme vyhráli," liboval si Duda, jenž se před zápasem s některými libereckými hráči zdravě hecoval.

"Mám tady plno kamarádů, mám je hrozně rád, opravdu si jich vážím, takže nějaký zdravý hecování přišlo, ale bohužel museli na konci popřát mně." (smích)

Byla by škoda, kdyby Straka skončil

Ústřední postavou duelu se stal Martin Straka, který stále není rozhodnutý, zda odehraje celou sezónu. Plzeňský kapitán se podílel na triumfu hostů dvěma přihrávkami.

"Marty (Martin Straka) je strašně skromnej. Kdyby měl zdravý sebevědomí jako třeba Méďa (Petr Nedvěd), tak hraje pořád NHL. To je radost se na něj dívat. My mu musíme zamáčknout slzy, on by chtěl pořád končit. Byla by to škoda. Mladí kluci se od něj mají co učit. Je fantastickej, vlítl do sezóny neskutečně," ocenil Duda výkon olympijského šampióna.

V úvodním střetnutí s Vítkovicemi dostal mezi třemi tyčemi důvěru Matěj Machovský a pětadvaceti zákroky pomohl Indiánům k výhře 5:2. V Liberci se naopak do brankoviště postavil Lukáš Mensator a i on zářil. Zejména v úvodní dvacetiminutovce tým podržel, když zlikvidoval velké možnosti Pospíšila a Urbana. Bývalý kralovarský gólman kryl pod Ještědem 19 střel, nestačil pouze na přesilovkový zásah Pospíšila.

"Chytají famózně, v přípravě ukázali, co umí. Jen ať je to drží, Mensiho (Lukáše Mensatora) jsem takhle neviděl chytat tři roky. Mates chytá taky fantasticky. Jsou to oba pokorní kluci. Je krásný je sledovat, kdo předvede lepší zákrok. Líbí se mi také, jak spolu vycházejí," pochválil na závěr Duda oba brankáře.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 52 208 : 100 110
2 Třinec 52 163 : 132 95
3 Plzeň 52 133 : 118 94
4 Zlín 52 136 : 119 90
5 Hradec Králové 52 125 : 110 90
6 Brno 52 126 : 124 87
7 Pardubice 52 150 : 139 83
8 Vítkovice 52 162 : 146 82
9 Liberec 52 147 : 155 78
10 Slavia 52 134 : 136 72
11 Litvínov 52 106 : 122 71
12 Karlovy Vary 52 114 : 147 66
13 Kladno 52 98 : 154 47
14 Chomutov 52 91 : 191 27

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.