Hlavní obsah

Dopita nebere přestup do Znojma jako krok zpět

ZNOJMO

V jednom kole už je ve svém novém působišti ve Znojmě hokejista Jiří Dopita. Příprava jihomoravského celku je v plném proudu, šestatřicetiletý veterán ale potíže nemá. "Byť třeba jízda na kole nepatří zrovna k mým koníčkům, mladší spoluhráče jsem pořádně prohnal," říká Dopita v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

V letošním roce oslavil Jiří Dopita extraligový triumf v dresu Pardubic.

Článek

Jak těžká je suchá příprava v novém klubu? Tohle období bývá všude tvrdé. Já si ale nestěžuju, náročné tréninkové dávky zvládám docela dobře. Byť třeba jízda na kole nepatří zrovna k mým koníčkům, mladší spoluhráče jsem pořádně prohnal.

V uplynulé sezóně jste získal s Pardubicemi mistrovský titul. Není pro vás znojemské angažmá krokem zpět? Určitě ne. V Pardubicích mi vypršela smlouva a já jsem rád, že jsem odtud odešel na vrcholu. Ve Znojmě chci zkusit opět něco jiného. Kontaktovalo mě v průběhu loňské sezóny, vážil jsem si seriózního jednání prezidenta klubu Jaroslava Vlasáka.

Vy jste byl ovšem zvyklý působit ve špičkových extraligových klubech... Z toho, že se Znojemským nepovedla loňská sezóna, nelze přece vyvozovat, že nemají kvalitní mužstvo. Já věřím, že v příštím extraligovém ročníku navážeme na předchozí účasti v play-off. Jsem připraven k tomu maximálně pomoci.

Jste olympijským vítězem i mistrem světa. Jak jste zapadl do nového kolektivu? Úplně bez problémů. Se staršími kluky se dobře znám, vždyť jsme proti sobě odehráli v extralize spousty zápasů. Kdysi jsem ještě nastupoval dokonce i proti trenéru Hořavovi. U některých mladých spoluhráčů přece jen cítím trochu respekt.

Jste rozeným vůdcem. Bude to platit i ve Znojmě, kde tým dosud táhli Slováci Pucher s Uramem? Budu se především ze všech sil snažit, abych byl mužstvu co nejvíc prospěšný. Určitě nehodlám vůdčí roli od nikoho přebírat. Pro mužstvo je lepší, bude-li mít tahounů několik.

Na jak dlouho jste ve Znojmě podepsal smlouvu? Zatím na rok. Ale nikde není psáno, že zde nezůstanu déle.

Na nedávném MS ve Vídni jste chyběl. Je pro vás reprezentace už uzavřenou kapitolou? Nebudu říkat, že mě přestala zajímat. Momentálně ale skutečně myslím hlavně na to, abych odvedl Znojmu dobré služby. Už se moc těším na skvělé znojemské fanoušky.

Bavil jste se již s koučem Hořavou o tom, s kým byste měl nastupovat v útočné formaci? Na to je ještě dost času. Na ledě to při přípravných zápasech vykrystalizuje. Ponechám to na trenérech.

Je vám 36 let. Už přemýšlíte o tom, co budete dělat po skončení kariéry? Zdravotně jsem na tom docela dobře a hokej mě pořád baví. Zatím se tudíž nezabývám myšlenkami na ukončení aktivní činnosti.

O popularitu ale poslední dobou mnoho nestojíte. Proč se tolik bráníte zájmu médií? Pořádně mě naštvalo, co se o mně psalo před dvěma roky po mém návratu z Ameriky. Nepravdivé články o nezaplacených daních mě tehdy dost nadzvedly. Od té doby jsem vůči novinářům hodně obezřetný.

Reklama

Související témata: