Hlavní obsah

Třinecký 'útočník' Hrabal: Asi se na Kometu rozchytám

Třinec

O svých obranných kvalitách třinecký bek Josef Hrabal už nikoho přesvědčovat nemusí. Kromě Třince bránil ve švédském MoDo či ruském Čerepovci. Sedmnáctkrát oblékl i dres českého národního týmu. O jeho útočných schopnostech se ale zatím moc nevědělo. Marodka v třineckém útoku ale trenéry donutila přeřadit právě ofenzivního obránce mezi útočníky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radost třineckého Josefa Hrabala

Článek

„Je to pro mě nová výzva a jsem rád, že si můžu vyzkoušet něco jiného. V zápase jsou situace, které bek vidí úplně jinak než útočníci a já jsem rád, že si to můžu zkusit," popisoval Hrabal, který proti Litvínovu odehrál v útoku už druhé utkání.

Premiéru měl v Hradci Králové, kde mu trenéři svěřili roli čtvrtého centra. Na nedělní utkání se přesunul na levé křídlo druhého útoku. „Hrát centra mi vyhovuje více, jako střední útočník jsem se více mohl zapojovat do hry. Ale určitě nepůjdu za trenéry a nebudu jim říkat: "Hoši, já jsem centr," smál se zkušený hokejista.

Pořád se cítí obráncem

Do svých třiceti let si hru v útoku vyzkoušel snad jen mezi žáky. „V osmé třídě, když šlo do tuhého, tak jsem na poslední třetinu šel do útoku. Ale tam si jezdil každý, jak chtěl," popisoval Hrabal začátky ve Vsetíně. Momentální situaci si hlavně užívá.

„V útoku mě to baví. Když jde obránce do útoku a má chuť útočit, tak nemá ten prostor. Jsou střídání, kdy jen brání, nebo musí hrát pozičně a nedostane se na puk. Naopak když má útočník chuť a sílu, tak ze sebe může vydat maximum v každém střídání," popisoval výhody hry v útoku Hrabal.

Přesto se ale cítí pořád obráncem. „Pořád jím jsem, ale mám teď větší sympatie k našim bekům. Když vidím, že mají problémy, je ve mně pořád zodpovědnost jim pomoct," líčil Hrabal, jenž si vysloužil obdiv i služebně nejstaršího třineckého hokejisty Jiřího Polanského.

Málo střílí

„Víme, jaký je to hráč. Nejen v mistrovské sezóně svou ofenzivní sílu dokazoval. Ale to, jak hraje v útoku, je pro mě překvapení. Je to plnohodnotný útočník. Není to jen o tom, že to ubruslí, on má i myšlení útočníka. Je v pravý čas na správném místě, dá se mu nahrát. Opravdu před ním smekám klobouk. Jsem zvědavý, zda se ještě vrátí do obrany, protože v útoku hraje fakt výborně," chválil Hrabala Polanský, jenž si vůbec nedokáže představit, že by utkání odehrál na beku. „To bych ten zápas raději odchytal. Kdybych musel hrát v obraně, asi bych zavinil více gólů než v brance," svěřoval se Polanský.

I Hrabal zná své nedostatky. Málo střílí. V Hradci ani doma proti Litvínovu nevyslal na branku soupeře ani jednu střelu. „Mám větší touhu nahrávat a měl bych více střílet," řekl Hrabal a hned našel řešení, jak z toho ven. „Asi se v úterý na Kometu rozchytám," pousmál se.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.