Hlavní obsah

Sparta - Zlín 5:2Stav série 4:1Sparta je potřetí za sebou v semifinále, hattrickem ji do něj poslal kapitán

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Hlinka 1 : 0
12. Hlinka 2 : 0
28. Čachotský (trestné střílení) 2 : 1
29. Polášek 3 : 1
41. Hlinka 4 : 1
58. Říčka 4 : 2
59. Pech 5 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Ani na sedmý pokus se hokejistům Zlína nepodařilo ve vyřazovacích bojích přejít přes Spartu. Pražany v pátém utkání čtvrtfinálové série extraligy nasměroval k výhře 5:2 a postupu mezi nejlepší čtveřici jejich kapitán Jaroslav Hlinka, který vstřelil první dva góly a v závěrečné třetině pak dokonal hattrick. Jméno soupeře pro semifinále, do kterého postoupila potřetí v řadě, se Jandačova parta teprve dozví. Bude jím buď Hradec Králové, nebo v případě jeho čtvrtfinálového vyřazení Plzeň. Berani v aktuální sezóně končí sedmí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Útočník Sparty Jaroslav Hlinka střílí gól brankáři Zlína Liboru Kašíkovi.

Článek
Fotogalerie

Hokejisté Sparty slaví postup do semifinále

Sparta do utkání vstoupila s velkým elánem a od samého úvodu dostávala soupeře pod tlak. Už ve třetí minutě byl blízko otevření skóre Pech, z mezikruží ale trefil tyč. Na Ševcích bylo vcelku pochopitelně patrné, že už nemají sil na rozdávání, vždyť za posledních sedmnáct dní hráli už desátý duel!

Přesto i oni mohli jít do vedení, ale Fořt dopadl úplně stejně jako Pech; taky zamířil do bankové konstrukce. A tyčky zvonily v O2 areně dál, tentokrát po pokusu Formana za zlínským gólmanem Kašíkem. V 10. minutě si ovšem vzal slovo nejzkušenější hráč domácích Hlinka a přesnou střelou z mezikruží nad Kašíkovu lapačku otevřel gólový účet.

Za necelé dvě minuty vypálil Hlinka z pravého kruhu do totožného místa znovu a opět přesně, takže Pražané vedli už o dva góly. Spartu dva zásahy jejího kapitána uklidnily a mohla přidat i další, jenže Přibyla nejprve vychytal betonem Kašík, jemuž pak po ráně stejného hráče už potřetí v zápase pomohla tyčka.

Polášek se ze svého faulu vykoupil

Ve 28. minutě ale Polášek fauloval unikajícího Čachotského a sudí nařídili trestné střílení. Zlínský útočník v něm zvolil blafák do bekhendu, zavěsil puk pod horní tyčku a Ševci najednou byli na dostřel. Jenže jen 38 vteřin! Po krásné individuální akci Pecha ještě Kašík střelu Kumstáta vyrazil, jenže jen k Poláškovi, který tak tím nejlepším způsobem napravil své předchozí zaváhání.

Hosté věděli, že budou muset začít riskovat, a tak čím dál častěji otevírali obranu. Tím se Spartě pochopitelně naskýtala okénka k rychlým brejkům a po jednom takovém mohl Hlinka dokonat hattrick. Nastřelil ale jen brankáře a při odjezdu na střídačku pak zlostně bouchnul holí do mantinelu.

Po Hlinkově hattricku padaly na led čepice

Hned v první minutě třetí třetiny si ale vše vynahradil, když tečoval Přibylovu střílenou přihrávku. Hlinka se tak v 39 letech dočkal prvního hattricku v extraligovém play off a na led začaly létat čepice... Většina z 10 349 přítomných fanoušků, což je dosud nejvyšší návštěva letošního play off, tak mohla začít slavit vytoužený postup do semifinále.

Zlín ovšem nic nezabalil, i za rozhodnutého stavu dohrál utkání důstojně. Kotvan orazítkoval tyčku a v 58. minutě snížil po špatné rozehrávce gólmana Pöpperleho Říčka na 2:4. A když byl dvě minuty před koncem základní hrací doby vyloučen Čajkovský, rozhodli se hosté svou výhodu umocnit odvoláním Kašíka. Třetí gól ale nepřidali, naopak Pech trefou do prázdné branky zpečetil postup favorita.

Ševcům tak v konečné tabulce bude patřit sedmé místo, Sparta naopak čeká na soupeře pro semifinále, které odstartuje v úterý. Bude jím Plzeň, nebo v případě postupu přes Mladou Boleslav Hradec Králové.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 5. zápas:
HC Sparta Praha - PSG Zlín 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 10. J. Hlinka (Přibyl), 12. J. Hlinka (Eminger), 29. Polášek (Kumstát, Pech), 41. J. Hlinka (Přibyl, Dragoun), 59. Pech (Kumstát) - 28. Čachotský z trestného střílení, 58. Říčka. Rozhodčí: Polák, Šindler - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 5:6. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 10.349. Konečný stav série: 4:1.
Sparta: Pöpperle - Eminger, Polášek, Hrbas, Barinka, Čajkovský, Piskáček, Švrček - Přibyl, J. Hlinka, Dragoun - Netík, Hamilton, Sabolič - Forman, Pech, Kumstát - A. Kudrna, Cingel. Trenéři: Jandač a Moták.
Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Řezníček, Žižka, Urbanec, O. Horák - Bukarts, P. Holík, Říčka - Ondráček, Roman Vlach, Kubiš - Čachotský, D. Šťastný, Maruna - Okál, Fořt, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.