Hlavní obsah

Hamilton v dětství málem vzdal závodění, znechutily ho pokřiky

LONDÝN

Nechybělo mnoho a svět formule 1 by svého novopečeného šampióna Lewise Hamiltona nikdy nepoznal. Jeho otec Anthony v úterý přiznal, že syn v dětství několikrát vážně přemýšlel o konci závodění. Oba Hamiltony totiž odrazovaly rasistické narážky, jimž musel malý Lewis při závodech motokár čelit. Naštěstí se ale nestalo a Hamilton je nejen prvním pilotem formule 1 tmavé pleti, ale od neděle také historicky nejmladším mistrem světa.

Článek

"Říkal jsem si tehdy, jestli je tohle vůbec místo pro mou rodinu," citoval otce Hamiltona dnešní deník Daily Express. "Lewisovi jsem o tom radši nikdy neříkal, ale asi to cítil sám. Prostě to tak je, jdete domů a pořád nemůžete uvěřit, že je svět vážně takový," uvedl Hamilton.

Přitom prý nešlo o klasické projevy rasismu, jakým musel čelit jeho syn při víkendovém finále formule 1 v Brazílii. Teď už na Hamiltona útočili lidé skrytí za anonymitou tribun i internetu. "Nevěřím, že by to byla rasová záležitost, fakt ne. Ale pokud ano, nechápu to. A asi bych nebyl jediný, koho by takové myšlení šokovalo," prohlásil závodníkův otec v souvislosti s hučením, které se několikrát ozvalo z tribun.

"Tak jako tak, v Anglii by si ani bučení asi nikdo nedovolil. Horší to je s komentáři (na webových stránkách), ale myslím, že jim tenhle víkend ukázal nejlépe, že svět o barvě pleti vážně není," uzavřel Hamilton senior.

Pilot McLarenu musel čelit před finálovým závodem sezóny několika útokům ze strany příznivců Felipeho Massy z Ferrari. Na internetu byla spuštěna stránka, na níž mohli návštěvníci klást britskému jezdci do cesty v Interlagosu fiktivní překážky. Vtipný nápad ale pošpinilo velké množství rasově motivovaných nadávek. Hamilton se též dočkal dárku od brazilského komika Rafinhy Bastose: dresu neoblíbeného fotbalového klubu Vasco da Gama, který má přízvisko "věčně druhý". Od jednoho brazilského novináře pak dostal plyšovou černou kočku jako symbol smůly.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami dnes 22 : 00
20240505T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami
Velká cena Miami
Velká cena Miami
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.