Hlavní obsah

Lidi šílí, Česko hokej miluje

Praha

Tlak z domácího prostředí ze sebe nesetřesou, ale sami čeští hokejisté cítí, že fascinující atmosféra v pražské O2 areně jim dodává energii a sílu do velkých bitev.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Čeští fanoušci na čtvrtfinálovém duelu s Finskem.

Článek

Při čtvrtfinále s Finy se hala chvěla v základech. „Byla to naprostá bomba. Právě kvůli takovým chvilkám hokej děláme," říká brankář Ondřej Pavelec a dává fanouškům absolutorium. „Jsou neskuteční a připadám si jako v Brazílii na fotbale, jak tady všichni skandují a skáčou," líčí i trenér Vladimír Růžička.

Kouč se snaží, aby si tým z podpory hlediště bral jen pozitivní věci. „Lidi šílí a jak ti kluci kvůli nim hrozně chtějí, někdy je to i trochu sváže. Ale obecně platí, že s diváky v zádech jsme silnější," tvrdí Růžička. Očekávání fanoušků se před zápasy o medaile pojí s touhou hráčů. „Chtějí od nás vítězství a čekáme to i my od sebe," říká kapitán Jakub Voráček.

Hrát na vlastním ledě před oddanými fanoušky je pro všechny silným zážitkem. „Česko hokej miluje. Takovou kulisu člověk jinde nezažije a nám pomáhala v mnoha zápasech otáčet skóre," vykládá bek Ondřej Němec.

„My určitě rezervy ve hře ještě máme, ale u diváků fakt nevím, jestli to ještě můžou stupňovat. Celý zápas jedou nadoraz a fandí, i když se nám nedaří," vypráví Pavelec, jenž je přitom z Winnipegu zvyklý na bouřlivou atmosféru. „Tam to hučí tak, že celý zápas není skoro slyšet ani hvizd rozhodčích. Díky NHL mi už nepřijde zvláštní hrát před tolika lidmi a spíš si nedovedu představit, že bych musel chytat někde v poloprázdné hale."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.