Hlavní obsah

Bolt by podle vědců běžel na OH naplno stovku za 9,55

OSLO

Norští vědci spočítali, že Jamajčan Usain Bolt mohl vylepšit světový rekord v běhu na 100 metrů až na 9,55 sekundy. Tak rychle by podle fyziků z Osla běžel, pokud by nevypustil závěr olympijského závodu v Pekingu. Bolt dvacet metrů před cílem zvolnil, užíval si vítězství, přesto zaběhl světový rekord 9,69 sekundy.

Článek

"Za použití fyzikálních výpočtů jsem došli k tomuto číslu. Neberte to číslo ale jako definitivní," prohlásil Hans Eriksen z Institutu teoretické astrofyziky v rozhovoru pro internetové vydání časopisu New Scientist.

K výslednému času vědci dospěli analýzou televizních záběrů a aktuální rychlosti v závěru závodu v podání stříbrného medailisty Richarda Thompsona z Trinidadu a Tobaga.

"Kdyby měl ideální vítr do zad a ideální podmínky, nezvolnil a udržel rychlost až do konce, mohl ten den běžet dokonce 9,52 sekundy," tvrdí vědci. Při olympijském finále foukal běžcům protivítr.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.