Hlavní obsah

Cesty od čerta k ďáblu se vládci tabulek Melichovi vyplácejí

Kladno

Tádžikistán, Jihoafrická republika, Japonsko, Brazílie, Kladno. Takový je cestovní itinerář posledních týdnů kladiváře Lukáše Melicha. Za hodiny strávené v letadle se mu ale dostává zasloužené odměny. Už dvakrát posunul nejlepší letošní světový výkon! Nejprve se posunul do čela světových tabulek na mítinku v Tokiu hodem dlouhým rovných 79 metrů, při extralize v Kladně přidal dalších 19 cm.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Kladivář Lukáš Melich

Článek

Na sezónu se Melich připravoval i se svým parťákem z manažerské skupiny českého rekordmana Vladimíra Mašky Dilšodem Nazarovem, když uspořádali jakýsi výměnný pobyt. Melich se v zimě před soustředěním v JAR chystal v Tádžikistánu, jeho parťák zase teď dorazil do Česka.

Teď už dlouhé cesty odpadnou

„Jsme kamarádi, padli jsme si do noty. Kupodivu jsou tréninkové podmínky v Tádžikistánu dobré, i když jen pro kladivo. Dilšod je tam nejlepší, tak mu ty podmínky vytvořili,“ popisuje Melich. Další cestování mu nachystal program kladivářského seriálu IAAF Challenge.

V Tokiu vyhrál, v brazilském Belému byl druhý a seriál aktuálně vede. „Teď už jsou v programu naštěstí jen evropské mítinky včetně Zlaté tretry,“ hlásí s úlevou. „Prioritou je pro mě mistrovství světa v Moskvě, ale Challenge je dobře placená, tedy na kladivářské poměry,“ upřesňuje.

Kladivo je chudším příbuzným

V praxi to znamená, že vítěz závodu má jistou odměnu 2500 dolarů, což je ale pořád jen čtvrtina odměny pro nejlepšího na mítincích Diamantové ligy. A ta kladivo pod svá křídla stále nevzala…

„Klidně ať se zachová ta Challenge, ale uvítali bychom navýšení odměn. Protože pak člověk právě musí objíždět všechny ty závody od čerta k ďáblu, aby si vydělal nějakou korunu,“ vysvětluje partner elitní české čtvrtkařky Jitky Bartoničkové.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.