Hlavní obsah

Sportovní dvojice Süe Šen a Čao Chung-po má potřetí světový titul

TOKIO

Čínská sportovní dvojice Süe Šen, Čao Chung-po potřetí v kariéře získala titul mistrů světa. Na šampionátu v Tokiu ve středu ve volné jízdě potvrdila vedoucí pozici z krátkého programu a navázala na triumfy z let 2002 a 2003. Stříbrnou medaili získali další Číňané Čching Pchang a Ťian Tchung, bronz vybojovali Němci Aljona Savchenková a Robin Szolkowy.

Foto: REUTERS/Issei Kato

Čínská sportovní dvojice Süe Šen, Čao Chung-po při volné jízdě na MS

Článek

O triumfu zkušených Číňanů nebylo pochyb. Bronzoví olympijští medailisté z Turína po dvou letech zažívají sezonu bez zdravotních problémů a letos vládnou kategorii sportovních dvojic. Vítězové finále Grand Prix vyhráli už krátký program a všechny soupeře předčili také ve volné jízdě.

Vyzrálý a procítěný projev Süe Šen a Čao Chung-po ozdobili jistými skoky. Ani síly jim nedocházely, ve druhé polovině jízdy nadchli publikum i rozhodčí vysokým odhazovaným trojitým rittbergerem i salchowem. Jako jediní v součtu obou částí závodu překonali dvousetbodovou hranici a o více než patnáct bodů porazili své krajany.

Obhájci titulu Čching Pchang a Ťian Tchung rovněž předvedli bezchybný výkon a ze třetího místa po krátkém programu poskočili na stříbrnou pozici. Pomohlo jim k tomu zaváhání evropských šampiónů z Varšavy Savchenkové a Szolkowého, kteří nezopakovali výbornou volnou jízdu z ME.

Ruští nováčci neudrželi čtvrtou příčku

Svěřencům někdejšího úspěšného závodníka ve sportovních dvojicích Ingo Steuera se sice vydařily odhazované skoky, ale zaváhání partnera u sólového trojitého toeloopu a nesoulad při sólové kombinované piruetě je připravil o stříbro, od něhož je nakonec dělily dva body. S přehledem však uhájili medailovou pozici a získali první cenný kov na světové scéně.

Nadějnou čtvrtou příčku neudrželi ruští nováčci na mezinárodním poli Juko Kawagučiová a Alexandr Smirnov, které nevydařená volná jízda srazila až na devátou pozici. Naopak z desátého místa na páté poskočil třetí čínský pár Tan Čang, Chao Čang, stříbrní olympijští medailisté z Turína.

Po jedenáctém místě z krátkého programu do volné jízdy nenastoupili ruští mistři světa z roku 2000 Maria Petrovová a Alexej Tichonov, kteří po sezoně ukončí amatérskou kariéru. Smutné loučení potkalo další zkušený pár, polské manžele Dorotu a Mariusze Siudkovy. Partner se při rozbruslení zranil a místo volné jízdy jen zamávali divákům.

Výsledky - sportovní dvojice:1. Süe Šen, Čao Chung-po 203,50 bodu, 2. Čching Pchang, Ťian Tchung (všichni Čína) 188,46, 3. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 187,39, 4. Volosožarová, Morozov (Ukr.) 173,2, 5. Tan Čang, Chao Čang (Čína) 173,39, 6. Marcouxová, Buntin (Kan.) 167,25.

Reklama