Hlavní obsah

Davis cup vyhráli Španělé!

PRAHA

Tenisté Španělska vyhráli tenisový Davisův pohár. Rozhodující třetí bod získal v neděli v Seville v úvodním souboji týmových jedniček Carlos Moya. Španěl přehrál světového hráče číslo dva Andyho Roddicka ve třech setech, ve dvou posledních uplatnil pevnější nervy ve zkrácené hře. Domácí si tak spravili chuť po loňské finálové prohře s Austrálií.

Článek

Španělsko dokázalo využít domácího prostředí, které umožňuje volbu povrchu. Pomalá antuka není ideálním povrchem pro bombarďáky typu Roddicka, spíše sedí španělským "vytrvalcům". Navíc domácí podporovala historicky nejvyšší návštěva Davis cupu. První souboj Moya - Fish sledovalo 27 200 diváků.

Navrch měli domácí už v úvodních dvouhrách, ve kterých Rafael Nadal a Carlos Moya přehráli Mardyho Fishe a Andyho Roddicka. O vyrovnání se v sobotu zasloužila bratrská dvojice Mika a Boba Bryanových.

V neděli porazil Carlos Moya Andyho Roddicka ve třech setech a Španělé se tak mohli z radovat ze zisku tradiční "Salátové mísy", kterou doposud získali jen jedinkrát v roce 2000.

Tolik let jsem na tuto chvíli čekal," řekl do televizní kamery Moya a přemohly ho slzy. Když Španělé zvedali nad hlavu "salátovou mísu" v roce 2000 v Barceloně, Moya u toho nebyl. Nedovolilo mu to zranění. "Na tento den jsem se připravoval. Vyhrát Davis Cup bylo mým snem, víc se už nedá žádat. Nic většího se už nedá prožít," zalykal se štěstím.

Moya po dvou a půl hodinách klesl radostí na záda a do světa se rozletěly obrázky slavících Španělů včetně následníka trůnu prince Felipa. Právě on a jeho choť Letizia byli jedněmi z prvních, s nimiž si španělský hrdina potřásl rukou. "Charlie (Moya) odehrál nádherný zápas. Byla to jeho velká šance a nezklamal nás. Třikrát s Roddickem prohrál a dnes nastal jeho velký den, aby mu to vrátil," řekl španělský kapitán Jordi Arrese.

Nejmladší člen vítězné party Nadal se v 18 letech a 185 dnech stal zároveň nejmladším tenistou historie, který přispěl k triumfu v Davis Cupu. Pat Cash byl v roce 1983 při vítězství Australanů o třicet dnů starší.

Američané sice vyhráli Davis Cup jednatřicetkrát, na ten poslední ale vzpomínají už devět let. Tečku za finálovým zápasem za rozhodnutého stavu 3:1 udělali Fish a Tommy Robredo, který nahradil původně nominovaného Nadala. Fish vyhrál 2:0 na sety.

Španělsko - USA 3:2
Moya - Roddick 6:2, 7:6 (7:1), 7:6 (7:5)
Robredo - Fish 6:7 (8:10), 2:6

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.