Hlavní obsah

FINA zavádí nový seriál pro elitní plavce

Lausanne

Mezinárodní plavecká federace FINA uspořádá nový štědře dotovaný seriál pro elitní závodníky. Třídílná Champions Swim Series se uskuteční příští rok od března do května a na odměnách vyplatí FINA 3,9 milionu dolarů (téměř 90 milionů korun). Nového klání by se měli účastnit olympijští vítězové, mistři světa, držitelé světových rekordů a další hvězdy světového plavání.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Ilustrační snímek.

Článek

Projekt FINA představila jen několik dnů poté, co na ni tři přední plavci podali žalobu kvůli zrušenému prosincovému mítinku v Turíně, na který měla navázat Mezinárodní plavecká liga (ISL). Soutěž s účastí osmi mezinárodních týmů chtěla přitáhnout diváky atraktivním formátem i startem hvězdných plavců. Vedení světového plavání však všechny členské svazy varovalo, že za účast v neschválených soutěžích hrozí závodníkům zastavení činnosti až na dva roky. Italští pořadatelé posléze turínský zkušební mítink zrušili.

Následně na FINA podali američtí mistři světa Tom Shields, Michael Andrew a trojnásobná olympijská vítězka Katinka Hosszúová z Maďarska žalobu u kalifornského soudu. Federaci obvinili z porušení principů volné soutěže. FINA v reakci uvedla, že v případném soudním procesu vyrukuje s nezpochybnitelnou obhajobou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.