Hlavní obsah

Prolomí Andrejev letošní mizérii?

Štědře dotovaný dubajský podnik, patřící do série ATP Wordl Tour 500, nabídne dnes tenisovým příznivcům osmifinálové souboje. V jednom z nich se proti sobě postaví v ryze ruském duelu Dmitry Tursunov a Igor Andrejev.

Článek

Šestadvacetiletý Dmitry Tursunov má za své rodiště Moskvu. Ve své kariéře ovládl pět turnajů dvouhry v rámci elitní kategorie. Premiérový vavřín uzmul v Bombaji před třemi lety. Přáním devětadvacátého hráče světa je ustálit výkonnost a prorazit na grandslamech. Dosavadním maximem z podniků velké čtyřky zůstává wimbledonské osmifinále 2006. Minulý rok odstartoval nejlépe, jak mohl. V Sydney zůstal neporažen. Triumf z dějiště olympijských her 2000 nezůstal loni osamocen, přemožitele nenašel rovněž v Métách. Jen těsně pod vrcholem zůstal v Indianapolis.

Zato nový ročník přináší Tursunovovi samá zklamání. Z Dauhá, Sydney i Melbourne Parku odjížděl v nejkratším možném čase - bez jediného vítězství. To okusil až v Záhřebu, ovšem pouze v rámci předkol. První kolo překročit nedokázal ani zde. Bránu úvodního dějství konečně překročil až v Rotterdamu, jako první zůstal letos na raketě Tursunova Clement z Francie. Po vypadnutí s Tsongou zamířil do Marseille, kde rovněž skončil v kole druhém. V Dubaji na úvod přehrál Seppiho z Itálie.

Igoru Andrejevovi bude v červenci pětadvacet. Rovněž on pochází z ruského hlavního města. Pozornost na sebe upoutal dvěma finále z Bukurešti a Gstaadu, díky nimž se před pěti lety zařadil mezi širší světovou špičku. O rok později již přímo exceloval, trojice turnajů patřila právě jemu. K antukovým pohárům z Valencie a Palerma připojil domácí triumf z tvrdého moskevského povrchu. Poté se rozlet Rusa poněkud zastavil. Až v posledních dvanácti měsících opět prokázal své kvality. V Gstaadu a Umagu postoupil do finále. Z podniků velké čtyřky došel nejdále na US Open, kde jej mezi nejlepší šestnáctkou vyřadil pozdější vítěz Roger Federer.

Ani Andrejev nevkročil do roku 2009 správnou nohou. V Dauhá se poroučel ihned, Sydney opouštěl s jedinou výhrou. Pouze na Australian Open přešel přes dvojici soupeřů, než narazil na Jamese Blakea. Záhřeb, Rotterdam, Memphis - takový je výčet míst, na nichž Andrejev připomínal spíše turistu, nikoli čtyřiadvacátého tenistu žebříčku ATP. Zejména prohrou s hráčem čtvrté světové stovky Dodigem, jemuž sebral v Záhřebu pouhých pět gamů, si utrhl pořádnou ostudu. Možný záblesk na lepší časy předvedl na úvod aktuálního klání, poté co smetl z kurtu De Voesta.

Bilance vzájemných střetnutí výrazně hovoří ve prospěch Andrejeva, který z šesti utkání podlehl Tursunovovi pouze jednou. Kterému z ruských bohatýrů se podaří vymanit z herní i výsledkové mizérie? Bwin vypsal na výhru Tursunova kurs 1.70, na vítězství Andrejeva si můžete vsadit v kursu 2.03.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.