Hlavní obsah

Jepkosgeiová chce připravit Kratochvílovou o světový rekord

NAIROBI

Mistryně světa v běhu na 800 metrů Janeth Jepkosgeiová z Keni si po letošní skvělé sezóně troufá zaútočit na světový rekord na této trati, který drží už 24 let Jarmila Kratochvílová. Nejstarší historické maximum v atletických tabulkách, které legendární běžkyně vytvořila 26. července roku 1983 v Mnichově, má hodnotu 1:53,28 minuty.

Článek

Osobní rekord Jepkosgeiová, která výrazně prorazila na mezinárodní scéně až v tomto roce, je o dvě a půl sekundy pomalejší. Časem 1:56,04 získala čtyřiadvacetiletá Keňanka po suverénním sólovém běhu na konci srpna v Ósace světový titul.

"Spousta lidí mi říká, že ten rekord se dá překonat. Trenér mi povídal, že to můžeme zkusit a já to mám v plánu," řekla Jepkosgeiová novinářům v Nairobi.

Dosud se všechny půlkařky snažily ohrozit legendární výkon Kratochvílové marně. Za československou reprezentantkou je v historickém pořadí Naděžda Olizarenková ze SSSR, která v roce 1980 vytvořila světový rekord časem 1:53,43. Pod hranici 1:54 minuty už se žádné další běžkyně nedostaly.

Kromě Kratochvílové jsou dalšími českými držiteli světových rekordů oštěpař Jan Železný a desetibojař Roman Šebrle.

Reklama