Hlavní obsah

Volný čas fotbalistů: filmy, kávička a počítačové hry

PRAHA

Karty bývaly hlavní výplní volna fotbalistů na soustředěních a reprezentačních srazech. Alespoň to vyprávějí pamětníci. Dnes je situace jiná. Vládnou především filmy na DVD, protože dnes už téměř každý hráč přijíždí na sraz s vlastním počítačem. V oblibě je také čtení časopisů a posezení u kávy.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Čeští fotbalisté (zleva Štěpán Vachoušek, Vladimír Šmicer a Martin Jiránek) se připravují na sobotní kvalifikační duel v Bělorusku.

Článek

"Vidíme se jednou za čas, takže si máme pořád co povídat. Nuda na srazech rozhodně není, i když jsou delší," zahlásil za všechny kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd.

Kouč hráče nešpehuje

"Volno hráčům neorganizujeme. Mají přesný scénář, vědí, kdy a kde mají být. Přeci nebudu honit a kontrolovat profesionály," odmítl staré praktiky s kontrolami večerky a činnosti svých svěřenců kouč Karel Brückner.

"Samozřejmě jiná je skladba tréninků a přípravy, když se vidíme jen tři dny a jiná, když jsme spolu deset dní, jako v případě tohoto dvojzápasu. První den bývá příjezdový, trénink je spíš regenerační. Lékaři a maséři pracují s hráči, kteří si přivezou větší či menší šrámy, a určí terapii," nabídl pohled pod pokličku přípravy kouč. "V úterý už je trénink náročnější, ale stěžejní bývá v tomto směru třetí den. Věnujeme se dynamice pohybu, agresivitě, technicko-taktickým věcem, opakujeme si naučené, zkoušíme různé věci i vzhledem k nejbližšímu soupeři. Ve čtvrtek může přibýt taktických prvků a v pátek se jedná o předzápasový trénink," dodal Brückner.

K tomu samozřejmě patří technicko-taktické pohovory s celým týmem a po skupinách, video se sestřihem vybraných momentů ze zápasů soupeře a příprava na utkání.

Hráči si rádi pospí 

Hráči tráví volný čas hlavně posezením u kávy nebo u počítače. Někdo si čte, hodně borců si rádo pospí.

"Hodně se věnuji regeneraci na pokoji, kde si přečtu noviny a časopisy, abych si udělal větší přehled, co se děje doma. Na kávičku chodíme s klukama rádi. Pořád je o čem povídat. Rozhodně necítím nějaký generační problém, všichni komunikují v pohodě se všemi," říkal spokojeně Marek Jankulovski, který prý není žádný maniak ani do knížek ani do počítačů. "Na procházky to moc nebude, počasí nám nepřeje. Z Itálie jsem jel v neděli za pětatřicetistupňového vedra a v Praze je možná o dvacet méně," dodal.

Tomáš Galásek si také rád zajde na kávu nebo na oběd, když je volná neděle, ale hodně času tráví u počítače. "Sleduji filmy, především horory, a válečné filmy. Pohádky nevozím, ty si užiji doma s dětmi. Na internetu se dívám, co se píše v novinách a u nás v Ajaxu, jestli mě třeba neprodali," říkal s úsměvem. Na pokoji bydlí s René Bolfem. "Hodně povídáme o tom, co je nového v Baníku. Teď jim to ohromně jde."

Srnčím se začíná

"Dny na srazech jsou si co do časového harmonogramu hodně podobné. Budíček je individuální, ale snídaně je společná v půl deváté, pokud po utkání nepovolí trenér nepovinnou. Pak je chvilka klidu, následuje trénink a regenerace. Oběd bývá kolem jedné. Až do odpoledního tréninku mají hráči volno. Další regenerace je delší, takže se večeří kolem osmé. Zbytek večera mají hráči volno, které věnují většinou regeneraci, spát chodí před půlnocí," popsal průběh běžného dne na srazu lékař týmu Petr Krejčí.

Právě on má hlavní slovo co se týká jídelníčku. "Do hotelu, kde budeme bydlet, ho dávám tak týden dopředu, aby se kuchyně mohla připravit. Vyloučeno je vepřové, kachna a smažené, tahle jídla nemají šanci. Víme, co hráčům chutná, a tomu přizpůsobíme jídelníček. Hráči si vybírají k obědu a večeři ze dvou jídel. Většinou je to kuře stokrát jinak. Samozřejmě nechybějí těstoviny, ryby, telecí maso, občas hovězí. Kluci si dávají i jídla, která venku nemají, například šunkofleky nebo francouzské brambory. K dispozici je ovoce, zelenina, bývá zákusek. Snídaně je formou švédského stolu, ale bez vajíček, takže cereálie, jogurty, šunka, sýry. První den bývá tradičně srnčí, po zápase je povolena svíčková," nechal lékař nahlédnout do fotbalového jídelníčku.

Pochopitelně jsou připraveny i džusy, neslazené minerálky, speciální nápoje. Výjimečně je povoleno pivo.

Reklama