Hlavní obsah

Smělý africký projekt míchá karty, začíná bitva o postup mezi elitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř čtyřměsíční zimní spánek končí. Podvečerní předehrávkou Jihlava - Chrudim začne jarní část fotbalové Fortuna Národní ligy. Pouze první místo znamená přímý postup mezi elitu. Druhý a třetí tým tabulky čeká baráž o nejvyšší soutěž. Po podzimu vede s dvoubodovým náskokem exligová Příbram, která se pere s finančními problémy. Nejspíše i proto bookmakeři nejvíce favorizují aktuálně třetí Líšeň. Vysoké ambice má druhý Vyškov, za postupem půjde také pátá Karviná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Vyškova před utkáním na Slavii.

Článek
Fotogalerie

Vyškov ve středu na Slavii vypadl ve čtvrtfinále MOL Cupu. Podzimní pohárové skalpy Jablonce a Zlína jasně potvrdily, že smělý africký projekt nabývá na síle. Před šesti lety se stal majitelem klubu Kamerunec Kingsley Pungong a průměrný třetiligový klub začal stoupat. Teď se Vyškov pokusí zamíchat postupovými kartami ve druhé lize.

„Naši majitelé mají vysoké ambice a první liga je jejich cílem. Nejraději by celou soutěž vyhráli, ale i baráž by byla pro nás velkým úspěchem," netají trenér Jan Trousil.

„Vždy je lepší mít nějaký cíl. Ani jako hráč jsem neměl rád, když se šlo do sezony bez ambicí. Ale nestojí to tak, že musíme letos za každou cenu okamžitě do první ligy. Druhá liga nemá vyloženého favorita, šest sedm mančaftů je v rozmezí pár bodů. Jestli nechytneme začátek, můžeme být osmí. Když ho chytneme, budeme vědět, že hrajeme o baráž nebo i první místo," poukazuje bývalý ligový obránce a kouč Vyškova.

Příbram prožila neklidnou zimu. Trenéři Marek Nikl s Tomášem Zápotočným zamířili do ligových Českých Budějovic, tým převzal Dušan Uhrin mladší. Hráči kvůli dluhům ze strany klubu v lednu stávkovali a odmítli nastoupit k přípravnému utkání. Šéf klubu Jaroslav Starka navzdory potížím doufá v postup, který by podle něj Příbrami výrazně pomohl.

„Hráči trénují naplno a zodpovědně, o víkendu nás čeká již mistrovské utkání, na které se všichni těšíme a věříme, že zvládneme úspěšně vstoupit do jara," líčí na klubovém webu aktuální situaci kouč Uhrin.

„Odešlo nám několik hráčů ze zálohy - Čermák, Musil, Osmančík či Vott. Musíme je nahradit. Kádr se změnil, proto ho musíme dotvořit a stabilizovat. Máme jediného staršího hráče Tomáše Wágnera, je tu spoustu kluků, kterým je kolem dvaceti let, se kterými pracujeme intenzivně na různých systémech a doufám, že vše vstřebávají," dodává Uhrin. „Jsme odhodlaní bojovat o postup do ligy," ujišťuje.

Tři pražské týmy naopak strádají u dna tabulky. Pouze bod dělí od sestupových příček slavnou Duklu, béčko Sparty je předposlední a rezerva Slavie dokonce poslední. Derby nesmiřitelných rivalů v pondělí úvodní jarní 17. kolo také uzavře.

Reklama

Související témata: