Hlavní obsah

Skalpoval obhájce trofeje, ale z vítězné trefy do sítě Atlétika plzeňský Procházka vědu nedělal

Plzeň

Skalpoval obhájce trofeje, ale přílišnou vědu z vítězné trefy do sítě Atlétika Madrid plzeňský stoper Václav Procházka nedělal. „Prostě jsem naběhl tam, kde jsem měl být,“ líčil gól, jímž dopomohl svému týmu k prvenství v základní skupině Evropské ligy a završení báječného podzimu, který Viktoria zažívala. „Nejlepšího v mé dosavadní kariéře. Vždyť vedeme domácí soutěž, v Evropské lize jsme vyhráli skupinu a postoupili do jarních vyřazovacích bojů,“ přiznával Procházka, že víc si snad ani přát nemohl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Plzeňský Václav Procházka se raduje z gólu proti Atlétiku Madrid.

Článek
Fotogalerie

Spokojenost z vás přímo sálá, čemuž se vlastně po výhře nad Atlétikem a primátu ve skupině nelze divit...

Určitě jde o největší úspěch mé dosavadní kariéry. S Mladou Boleslaví jsme sice hráli skupinu Evropské ligy, ale nedokázali jsme z ní postoupit. A loni jsem přišel do Plzně až po postupu do vyřazovací části soutěže rovněž minula, takže až v letošním ročníku jsem prošel všemi boji a podílel se na cestě dál.

Co podílel! Vy jste ho v duelu s Atlétikem pečetil vítězným gólem.

Vůbec prvním, takže to snad ani lépe dopadnout nemohlo.

To je všechno, co řeknete k trefě, kterou jste skolil obhájce trofeje?

Ono není co říkat... Po Daridově rohovém kopu a Ďurišově prodloužení jsem prostě nabíhal do prostoru, kde jsem měl být. A protože jsem tam byl ve správnou chvíli, byla už dorážka jednoduchá. Nácviku standardních situací se v přípravě dost věnujeme a jen se potvrdilo, že se to vyplácí.

Jednoduchá, ale hlavně vítězná. Co všechno bylo zapotřebí, abyste měli navrch nad jedním z evropských velkoklubů?

Určitě důslednost a dobré bránění. Atlétiko ve druhé půli dobře kombinovalo, takže nás přehrávalo. My se však poctivě vraceli, chodili jsme důrazně do soubojů, což Španělé v závěru utkání neunesli, takže Brazilec Diego Costa se nechal vyloučit a hosté dohrávali jen v deseti.

Závěr zápasu byl vůbec hodně hektický...

Vyhrocených situací přinesl skutečně spoustu, my však šli důsledně za výhrou a byli koncentrovaní až do závěrečného hvizdu. I proti soupeři končícímu jen v deseti to bylo zapotřebí. Měli jsme před očima zkušenost z prvního střetnutí v Madridu, kde nás Atlétiko porazilo vydařenou střelou po rozehrané standardce minutu před koncem.

Nakonec jste Atlétiku prohru oplatili a v tabulce základní skupiny skončili před ním. Co pro vás vůbec znamená skalp takovéhoto protivníka?

Důkaz, že i na soupeře takovéhoto formátu si můžeme troufnout a jsme schopni ho porazit. Loni zahráli kluci dobře i proti Barceloně a AC Milán, v domácím střetnutí dokonce s italským soupeřem remizovali, ale teď jsme vůbec poprvé nad soupeřem evropské extratřídy vyhráli. Pomohly nám k tomu zkušenosti z předchozích těžkých zápasů na evropské scéně, což se projevilo třeba i v tom, že jsme se proti Atlétiku nehrnuli bezhlavě do útoku a hlídali si vedení.

Po zápase jste se chopili trenéra a vyhazovali ho nad hlavu. To jste v sobě našli po tak těžkém utkání ještě dost sil k tomu, abyste ho vyzdvihli a neupustili?

Museli jsme je najít, protože si podobnou oslavu přímo na hřišti zasloužil.

Vzhledem k euforii, kterou jste po skončení zápasu prožívali, to je celkem pochopitelné. Náročný podzim, kdy jste dokázali vyhrát domácí ligu i skupinu Evropské ligy, vám však musel dát určitě zabrat.

Hlavně kluci, kteří měli i reprezentační povinnosti, toho mají plné zuby, protože zápasů bylo skutečně strašně moc. Napočítal jsem jich téměř třicet, což je porce, která v jiných klubech vydá na celou sezónu... Teď ale bude dost času na regeneraci, odpočinek a pak i na přípravu na jaro, kdy budeme chtít na podzimní tažení navázat.

Reklama

Související témata: