Hlavní obsah

Slavia před odletem do Janova: Těžší úvod nás potkat nemohl!

PRAHA

Zapomeňte na Bělehrad a vydařenou kvalifikační bitvu o Evropskou ligu s tamní Cervenou zvezdou, v Janově to bude větší peklo. Přístavní město zažívá fotbalový boom, FC Janov má formu a vznáší se vlnách úžasné euforie. I to je poznání, které z italské špionáže přivezl slávistický trenér Karel Jarolím před cestou k prvnímu utkání základní skupiny EL s vedoucím týmem Serie A, jež se hraje ve čtvrtek od 19 h na stadiónu Luigiho Ferrarise.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér fotbalistů Slavie Praha Karel Jarolím se na vlastní oči přesvědčil, co jeho svěřence v Janově čeká.

Článek

Pro Slavii bude vstup do základní skupiny Evropské ligy představovat obrovsky složitou zkouškou. Těžšího soupeře snad ani na úvod dostat nemohla, neboť FC Janov po víkendové výhře nad Neapolí (4:1) vede po 32 letech italskou Serii A. „Proto berme čtvrteční zápas jako velkou výzvu,“ apeloval Jarolím na své svěřence při středečním dopoledním odletu z ruzyňského letiště.

Na palubě speciálu mířícího do Kolumbova města samozřejmě chyběli dlouhodobě zranění Šmicer, Pekhart a Kaufman, s mužstvem neodletěli ani Hubáček, Jaroslav a Milan Černí. Na palubě nakonec chyběl i Stanislav Vlček. "Z posledního ligového utkání v Liberci si přivezl svalové zranění, ještě v úterý na tréninku to zkoušel, ale nešlo to. Je to citelná ztráta, se kterou se budeme muset vyrovnat," posteskl si trenér Jarolím, který do Janova nakonec odletěl jen se sedmnácti hráči.

Varování z Jarolímovy špionáže

Po sobotní ligové remíze v Liberci se vydal trenér Jarolím do Itálie, aby viděl čtvrtečního soupeře na vlastní oči a v hledišti stadiónu Luigiho Ferrarise našel recept, jak vedoucímu týmu Serie A vzdorovat.

„Chce to hlavně důraz, agresivitu, pohyb. Nesmíme ponechat Janovu ani trochu prostoru, neboť uprostřed hřiště je velice silný. Perfektně kombinuje, dokáže rychle přejít do protiútoku, přičemž využívá křídelních prostorů a před vápnem je velice nebezpečný. Musíme si tam dávat náramný pozor, na střely ze střední vzdálenosti ale zrovna tak,“ shrnoval ještě před odletem poznatky ze špionážní mise.

Viděl totiž utkání Janova s Neapolí, v němž sice domácí po individuální akci slovenského reprezentace Hamšíka 0:1 prohrávali, ale i v deseti dokázali skóre srovnat a když se po změně stran poměr sil na hřišti vyrovnal, výsledek otočili. „A navíc bude potřeba, abychom se vyrovnali s velice bouřlivým prostředím, jež nás v Janově čeká,“ dodával.

Kouč Janova krotí euforii

FC Janov, v jehož dresu zářil v devadesátých letech Tomáš Skuhravý, který je dodnes nejlepším ligovým střelcem klubu, je samozřejmě pasován do role velkého favorita, ale trenér Gian Piero Gasperini panující optimismus krotí.

„Začátek nám sice vyšel, ale sezóna je ještě příliš dlouhá,“ nechal se slyšet před zápasem se Slavií. Trochu ho rozladilo, že bude postrádat zraněného chorvatského záložníka Juriče, jenž si v reprezentačním dresu poranil koleno, a že ani Biava distancovaný pro dvě žluté nenastoupí, klid však zachovává. „Máme dostatečně silný kádr, abychom si s jejich absencí poradili.“

Premiéra s brankovými sudími

Utkání, které bude řídit čtyřiatřicetiletý Portugalec Manuel De Sousa, přinese jednu zajímavost. Na janovském stadionu budou totiž premiérově i dva brankoví asistenti, kteří budou v zápasech Evropské ligy nově dohlížet na dění v obou šestnáctkách. Do střetnutí by sice neměli přímo zasahovat, ale na složité či sporné situace by měli upozorňovat své kolegy pomocí vysílaček.

Reklama

Související témata: