Hlavní obsah

Ve finále Poháru UEFA se utká Hübschmanův Šachtar s Brémami

PRAHA

Ve finále Poháru UEFA si zahrají 20. května v Istanbulu fotbalisté Šachtoru Doněck a Werderu Brémy. Šanci na zisk titulu ztratil ve čtvrtek David Jarolím, jehož Hamburk doma nestačil na Brémy a po prohře 2:3 vypadl. Český fotbal tak nebude mít ve finále na trávníku žádné zastoupení, jelikož Tomáš Hübschman nemůže za Šachtar nastoupit kvůli žlutým kartám.

Článek

Šachtar si zahraje vůbec první velké evropské finále v historii klubu, protože si v semifinále poradil v ukrajinském derby s Dynamem Kyjev, když po úvodní remíze 1:1 zvítězil v domácí odvetě 2:1 brankami Brazilců Jadsona a Ilsinha, který trefil postup dvě minuty před koncem. Za hosty na začátku druhé půle vyrovnal Bangoura.

Hübschman po matném výkonu z prvního zápasu tentokrát patřil k oporám. Několikrát se dostal i k podpoře ofenzivy a málem se zapsal i mezi střelce. Do statistik se však zapsal pouze žlutou kartou za zdržování hry, která ho připravila o vysněné finále. V hledišti tak bude muset pouze věřit, že z něj udělají spoluhráči historicky šestého českého vítěze druhé nejprestižnější evropské pohárové soutěže.

Jubilejním desátým českým účastníkem finále Poháru UEFA se tak mohl stát Jarolím, jeho Hamburk však nečekaně vypadl. Semifinále měl přitom velmi dobře rozehrané. V Brémách vyhrál 1:0 a i doma se ujal vedení po gólu Oliče. Jenže Brémy zásahy Diega, Pizarra a Baumanna zápas otočily a radovaly se z postupu. Nic na tom nezměnil ani další gól Oliče tři minuty před koncem.

Po semifinálovém vyřazení z Německého poháru tak Hamburk vypadl s Werderem také ve stejné fázi Poháru UEFA, oba týmy zakončí svoji šňůru čtyř vzájemných zápasů ligovým duelem.

Jarolím odehrál s kapitánskou páskou celé utkání, ale vyřazení neodvrátil. Navíc stejně jako Hübschman dostal žlutou kartu, která by však pro něj v případě postupu nebyla osudná.

Pohár UEFA - odvety semifinále
Šachtar Doněck - Dynamo Kyjev 2:1 (1:0)
Branky: 17. Jadson, 88. Ilsinho - 47. Bangoura. Rozhodčí: Benquerenca - Cardinal, Miranda (všichni Portug.). ŽK: Hübschman, Gladkij - Kaddúrí, Alijev, Bangoura, Vukojevič. Diváci: 25.000. První zápas 1:1, postoupil Šachtar.
Šachtar: Pjatov - Srna, Iščenko, Čigrinskij, Rat - Hübschman, Gaj (70. Willian) - Ilsinho (90. Lewandowski), Fernandinho - Jadson - Luiz Adriano (70. Gladkij). Trenér: Lucescu.
Dynamo: Boguš - Betao, Sablič, Yusuf, Kaddúrí - Vukojevič - Eremenko (76. Correa), Ninkovič - Alijev - Bangoura, Milevskij. Trenér: Semin.
Hamburk SV - Werder Brémy 2:3 (1:1)
Branky: 12. a 87. Olič - 29. Diego, 66. Pizarro, 83. Baumann. Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Huens (všichni Belg.). ŽK: Alex Silva, Jarolím, Boateng - Naldo, Diego, Hugo Almeida. Diváci: 51.500. První zápas 1:0, postoupily Brémy.
Hamburk: Rost - Demel (63. Boateng), Gravgaard, Mathijsen, Jansen (77. Aogo) - Jarolím, Alex Silva (72. Benjamin) - Pitroipa, Trochowski - Petrič, Olič. Trenér: Jol.
Brémy: Wiese - Fritz, Mertesacker (54. Prödl), Naldo, Boenisch - Frings, Baumann, Özil - Diego - Pizarro (90. Niemeyer), Rosenberg (61. Hugo Almeida). Trenér: Schaaf.

Reklama

Související témata: