Hlavní obsah

Návrat bude s letenkami do Londýna, slibuje kapitán lvíčat

Překousl zklamání a plný odhodlání jde do posledního duelu sezóny. Kapitán české reprezentace Bořek Dočkal nehodlá nést během blížící se dovolené břemeno prohry v loučení s dánským mistrovstvím Evropy hráčů do 21 let. Česko se v sobotu v 15 hodin postaví v Aalborgu Bělorusku, které na šampionátu vyhrálo jen jednou ve srovnání s týmem trenéra Dovalila slavícím dvě výhry. „Nedopustíme, aby si soupeř bilanci vylepšil. Chceme místo na olympijských hrách v Londýně, které zaručí jen vítězství,“ burcoval tým dvaadvacetiletý kapitán před zápasem v Aalborgu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Záložník Bořek Dočkal na tréninku fotbalové reprezentace do 21 let.

Článek

Už jste překousli zklamání ze semifinálové prohry? Jak mužstvo poznamenala zpráva, že i po vítězství nad Běloruskem budou pro některé z vás olympijské hry zapovězené?

Pořád je v nás touha postoupit. Nikdo nechce končit sezónu porážkou. Normálně by pro nás turnaj po semifinále se Švýcarskem skončil a byli bychom doma. Ale všichni do jednoho věříme, že se budeme vracet s letenkami do Londýna.

Přetrvává v týmu zklamání, že jste neprošli do finále?

Věděli jsme, že Švýcarsko je hratelný soupeř. Ale když člověk vidí, jak hrají... Nezasloužili jsme si postoupit.

Čím si vysvětlujete dosavadní špatné výkony na turnaji?

Neumím si to vysvětlit. Strašně dlouho nám trvá, než získáme míč. Běháme tři čtvrtě zápasu bez balónu. Třeba Švýcaři měli kvalitu, ale kdybychom odvedli pořádný výkon, museli jsme postoupit. Bohužel naše hra nebyla hodná semifinále mistrovství Evropy.

Jste frustrovaní z neschopnosti tří souvislých přihrávek?

Kombinační fotbal nás zdobil do té doby, než jsme narazili na soupeře s takovou silou jako na šampionátu. Všechny týmy jsou na tom asi lépe kombinačně než my. Drží lépe balón a hlavně dlouho, čímž nás nutí běhat. A když se k míči dostaneme, nemáme sílu. Přitom všichni vlastně hráli ve středu zálohy na tři hráče jako my. Ale stejně měli více místa na kombinaci. My se strašně málo nabízíme. Hráč, který drží balón, má strašně málo variant přihrávky.

Podlehli jste tlaku příliš velkého očekávání?

Myslím, že bylo oprávněné. Hráli jsme atraktivní fotbal. Ještě před dvěma měsíci. Ale nyní jsme se nepotkali s formou. A také souhra není taková.

Reklama

Související témata: