Hlavní obsah

Newcastle nesmí do Nizozemska, protože nedaleko hraje rival

AMSTERODAM

Nezvyklá úzkostlivost nizozemských úřadů zkomplikovala přípravu fotbalového Newcastlu. Anglický tým totiž musel zrušit přátelský zápas v Utrechtu kvůli obavám, aby se jeho radikální příznivci nejeli poprat do 50 kilometrů vzdáleného Amsterodamu, kde bude tou dobou hrát konkurenční Sunderland.

Článek

"O tom, že by mohly oba kluby hrát ve stejnou chvíli, nemůže být vůbec řeč," prohlásil primátor Amsterodamu Job Cohen. Ten se vydatnou měrou postaral o to, že se ze zdánlivě banálních přípravných utkání stala ostře sledovaná a diskutovaná událost.

Cohen se nejprve snažil osobně přesvědčit utrechtský klub, aby zápas s Newcastlem zrušil, a po neúspěchu se obrátil na organizátory amsterodamského turnaje. Na něm budou příští víkend vedle Sunderlandu startovat i Benfica Lisabon, Atlético Madrid a domácí Ajax. "Dokonce i anglický svaz nás varoval. Chápu, že by redukce nebo zrušení turnaje mělo pro Ajax nepříjemné důsledky, ale bezpečnost našeho města je prioritní," řekl Cohen.

Sunderland dostal přednost

Po opakovaných intervencích z nizozemské strany se nakonec do sporu vložila i anglická Fotbalová asociace. Start Sunderlandu potvrdila a naopak zakázala zápas Newcastlu, který se měl uskutečnit v neděli 26. července. "Sunderland dostal přednost ze tří důvodů. Jednak proto, že si své zápasy u nás zaregistroval první a také už na ně prodal lístky, zatímco Newcastle s jejich prodejem ani nezačal," uvedlo vedení svazu.

I když anglická média zjistila, že se fanoušci sestoupivšího Newcastlu zřejmě nechystali ani na samotný zápas, natož na jeho "třetí poločas", a nikdo si ani neobjednal letenky, úřady své stanovisko nepřehodnotily.

Absurdní situace zapadá do chaosu, který Newcastle obklopuje. Dosavadní majitel Mike Ashley stále nesehnal kupce a přiznal, že klub letos v létě možná prodat vůbec nedokáže, a dohadovat přípravné zápasy začal velmi pozdě. Tým vede prozatímní kouč Chris Hughton za asistence dosavadního trenéra Alana Shearera, který ale s klubem nemá ani platnou smlouvu. "Klub prožívá pomalou a bolestivou smrt," komentoval situaci brankář Steve Harper.

Reklama

Související témata: