Hlavní obsah

Rosickému chybí góly a ubíjí ho, že je šest dnů mužem v oblacích

Znovu si může dělat aspoň naděje na mistrovský titul v anglické Premier League. Jeho Kanonýři jsou přece po víkendu už jen dva body za vedoucí Chelsea. Jen kdyby se záložník Tomáš Rosický v dresu Arsenalu konečně v této sezóně trefil... To jediné snad kapitánovi fotbalové reprezentace chybí ke spokojenosti. Pohodu z klubu by si měl přenést i do středečního utkání v Dánsku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zarputilý výraz Tomáše Rosického (vlevo) v duelu se Skotskem.

Článek

Můžete být spokojený, Arsenal je pouhé dva body za Chelsea.

Není to vůbec špatné. Je vidět, že liga je hodně vyrovnaná, nejvyrovnanější za necelých pět let, co jsem v Arsenalu. Každý zápas je strašně těžký.

Zatím probíhá sezóna podle představ Arsenalu?

Dá se říci. Je skvělé, že jsme vyhráli dvakrát za sebou venku. Ale na druhou stranu je špatné, že jsme doma prohráli s nováčky Newcastlem i West Bromwichem. A naprosto zaslouženě. To musíme zlepšit, doma by se mělo hlavně vyhrávat.

Nahrává vám, že body ztrácejí i Chelsea a Manchester United.

Ani mě to moc nepřekvapuje, soutěž je každým rokem těžší a těžší. Před týdnem jsme hráli na Wolverhamptonu a řada lidí si řekne, že tam v pohodě vyhrajeme. Místo toho to však byla válka od první do poslední minuty. A to je každý zápas...

Museli jste mít radost z nečekaného výbuchu Chelsea, která doma prohrála 0:3 se Sunderlandem.

Pro nás dobře, ale ne že bychom to oslavovali. Vraceli jsme se z utkání na Evertonu, tak jsme to zaregistrovali a věděli, že už jsme se na ně skoro dotáhli.

Co vy osobně, máte dobrou formu?

Jsem zdravý a herně je to dobré. Jsme ovšem v půlce listopadu, a já ještě nedal gól. To je špatná bilance.

Tomáš Rosický z Arsenalu (vlevo) bojuje o míč s Henrikem Mchitarjanem ze Šachtaru Doněck.foto: ČTK/AP/Alastair Grant

Některé zápasy jste v základu, do jiných nastupujete z lavičky. Co říkáte takovému vytížení?

Každý chce hrát co nejvíc, i já. Hlavně bych chtěl hrát velké zápasy. Chelsea, Liverpool, Manchester City, do všech jsem šel jen jako náhradník. Ale zase musím být objektivní, protože ti hráči, s nimiž se střídám, dávají góly. Já za čtyři měsíce nedal žádný, tak se ani nemůžu divit.

Alespoň že zdraví vám konečně drží. Je to právě tím, že prakticky každý druhý zápas odpočíváte?

Podle mě to s tím přímo nesouvisí. Samozřejmě nevím, co by se mnou maximální zatížení udělalo. Ale když jsem měl dříve problémy, tak jsem se zranil klidně i na tréninku. Teď jsem spoustu věcí změnil, připravuji se jinak a ono to funguje.

Přesto, neuvažoval jste, že byste se z přípravného utkání v Dánsku omluvil?

Jsem zdravý, takže k omluvě nebyl důvod. Fotbal mě pořád baví, ale to cestování je ubíjející. Vezměte si jen můj program, šest dnů v kuse v letadle. V sobotu odlet na zápas s Evertonem, v neděli zpáteční let z Liverpoolu. V pondělí odlet do Prahy, v úterý odlet do Dánska. Ve středu let do Prahy a ve čtvrtek přelet do Londýna. To je hrozné...

Co si od utkání v Dánsku slibujete?

Na podzim jsme hráli pořád do plných, ve středu by měly oba týmy útočit. Čekám zajímavý fotbal.

Až na loňský turnaj v Emirátech reprezentace závěrečné zápasy roku neprohrává. Jak může duel v Aarhusu ovlivnit náhled na celý podzim?

Chtěli jsme v kvalifikaci získat plný počet devíti bodů a máme jich jen šest, takže nemůžeme být zcela spokojení. Kalendářní rok nikdo nechce uzavřít porážkou, i proto je důležité tady vyhrát.

Reklama

Související témata: