Hlavní obsah

Haas ovládl Tigerův turnaj

Bethesda

Výborné finálové kolo odehrál v marylandském Congressional Country Clubu Bill Haas – díky pěti ranám pod par se v neděli prostřílel k titulu na AT&T National v Bethesdě. Jako jediný ze všech hráčů se dostal na dvojciferné číslo pod normu hřiště (-12), tři rány za ním zaostal druhý Roberto Castro, třetí místo o další ránu zpět dělili Korejec I Tong-hwan a další z Američanů Jason Kokrak.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Bill Haas, vítěz turnaje v Bethesdě.

Článek

Konečné pořadí turnaje: zde.

Cestičku k vítězství ale neměl tak umetenou, jak by napovídal konečný rozdíl v počtu ran. V jednu chvíli dělilo vedení dokonce šest hráčů, pak se ale Haas urval díky birdie na osmičce, skóroval i následně na devítce a sérii birdie zkompletoval na desítce. To byla pro něj klíčová pasáž hry, na druhé devítce už jeho náskok nepoklesl na méně než dvě rány.

Na osmnáctku pak přišel s vědomím, že má k dispozici tři putty a stejně zvítězí. Luxus. Až do té chvíle si ale vůbec nepřipustil, že by mohl triumfovat. "Jen jsem držel míč před sebou a snažil se nebláznit," popsal Haas poslední jamky.

Haas vyhrál v posledních čtyřech sezónách vždy alespoň jeden turnaj a tato skvělá bilance ho řadí do elitního klubu spolu s Philem Mickelsonem, Dustinem Johnsonem a Justinem Rosem. Jednatřicetiletý Američan vyhrál v kariéře na PGA Tour už popáté, ale vůbec poprvé mu předával trofej Tiger Woods. Ten byl hostitelem turnaje, sám ale kvůli zraněnému loktu nemohl hrát. "Bill hrál v neděli úžasně, zvládl výtečně těžkou sérii jamek," poznamenal Woods.

Castro byl jediným z těch, kteří spolu s Haasem přenocovali na čele leaderbordu, který se dokázal udržet za Haasovými zády. Ostatní odpadli – Andres Romero zahrál double bogey na čtvrté jamce a nastřílel 75 ran, James Driscoll marně čekal celé kolo na birdie a zahrál 74 úderů.

Devatenáctiletý Texasan Jordan Spieth, který usiloval o první vítězství na PGA Tour, jež by mu otevřelo dveře do play-off FedExCupu, začal nedělní kolo eaglem a birdie a dělil vedení. Jenže ztratil ránu na jedenáctce, nejtěžší jamce na hřišti Congressional. Právě tam přicházel Haas s výhodou tří birdie v řadě a už se nenechal dostihnout. Spieth nakonec dohrál za 69 ran a skončil šestý. Díky tomu jeho letošní výdělky poskočily přes 1,1 miliónu dolarů.

Na nic z toho se nemusel Haas ohlížet. Konečně zvládl víkend podle svých představ. Na Northern Trust Open vedl ve finále o tři rány, pak ale na sedmi jamkách vyrobil pět bogey a o triumf přišel. Na Memorialu vedl po dvou kolech, než přišel víkend a kola za 76 a 71 ran. O to je jeho vítězství na AT&T National sladší.

"Tolikrát jsem zahrál špatné rány a byl nervózní. Ale teď jsem se cítil dobře i díky povedeným úderům. Nevím, jak to vysvětlit, bylo to fantastické," líčil Haas.

Reklama