Hlavní obsah

Naděje Vsetína na účast v první lize padla, klub podá žalobu

PRAHA

Hokejisté Vsetína po vyloučení z extraligy nebudou hrát ani první ligu. Vedení šestinásobného českého mistra totiž podle členů výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje nedoložilo dostatečné garance o zaplacení dluhů a zajištění na nadcházející sezónu. Navíc na úterním aktivu klubů druhé nejvyšší soutěže bylo proti dodatečnému zařazení Vsetína všech šestnáct účastníků. Vedení Vsetínské hokejové na mimořádné tiskové konferenci uvedlo, že se bude bránit všemi dostupnými prostředky.

Foto: /www.hc-vsetin.cz

Hráči Vsetína nebudou hrát ani 1. ligu (Ilustrační foto)

Článek

"První liga je proti, ani se nechtěla zaobírat případnými požadavky na APK," řekl ČTK předseda ČSLH Vratislav Kulhánek.

Podle řádů se může klub po vyloučení z extraligy přihlásit nejvýše do krajského přeboru, zástupci výkonného výboru ale při jednání v pátek 27. srpna dali valašskému klubu v případě splnění několika podmínek ještě naději, že by na mimořádném zasedání přesto mohli druhou nejvyšší soutěž doplnit. Dalším krokem pak mělo být v případě souhlasu první ligy zrušení baráže a přímý postup do extraligy ze strany APK.

Šance Vsetína už ale pohasla na první podmínce - garanci zajištění vsetínského klubu pro nadcházející sezónu. Doručené dokumenty posoudili členové výkonného výboru podle Kulhánka jako nedostačující. Zástupci první ligy dávali najevo již bezprostředně po schůzce zástupců svazu se Vsetínem, že si jeho dosazení do soutěže nepřejí.

Valaši chtějí pozastavit start extraligy 

Vsetín se hodlá obrátit na soud. "Zítra bychom měli obdržet oficiální stanovisko výkonného výboru hokejového svazu. Okamžitě podáme žalobu proti rozhodnutí APK a potažmo arbitrážní komise o vyřazení Vsetína z extraligy a současně s ní i žádost o předběžné opatření, v jehož důsledku by se mohl do doby vyřešení případu pozastavit start extraligy," sdělil Lubomír Gajdušek, vsetínský místostarosta a člen představenstva klubu.

Podle něho se Vsetín bude bránit soudní cestou i proti nezařazení do první ligy. "Kdyby svaz postupoval v souladu se soutěžním a disciplinárním řádem, tak bychom podle článku 407 byli jako vyřazené družstvo automaticky posuzováni za sestupující do nižší soutěže," dodal Gajdušek.

Vsetínští se však podle všeho odkazují na chybný výklad článku 407, ve kterém je uvedeno, že družstvo, které vystoupilo, nebo bylo vyloučeno ze soutěže, se již nemůže do soutěže v témže ročníku vrátit a považuje se za sestupující. Podle generálního sekteráře hokejového svazu Martina Urbana se však tento bod vstahuje pouze k vyřazení klubu v průběhu soutěže. "V tomto případě se tak nedá použít," poukázal Urban na fakt, že Vsetín byl vyloučen v letní přestávce mezi ročníky soutěží.

Podle místostarosty je zatím předčasné hovořit o přihlášce klubu do krajského přeboru. Vsetín prý hodlá vyčkat do doby, než soud rozhodne o předběžném opatření.

Shlédli se v Bohemians 

Předseda představenstva Vsetínské hokejové Oldřich Štefl uvedl, že se valašský klub v této věci spojil s fotbalovým oddílem Bohemians Praha. "Také byli vyloučeni, ale soud vydal předběžné opatření a svaz je zařadil do soutěže," poznamenal Štefl.

Podle něho momentálně ve Vsetíně trénuje 16 hráčů seniorského celku. "Jejich situace není dobrá. Uvolněni zatím byli Lotyši Berzinš a Andersons. O odchodu s klubem jednají i Horák a Květoň," řekl ČTK Štefl. Stantien a Fadrný ale trénují na Slovensku, Šmach na Kladně a juniorský talent Stříteský je podle všeho na cestě do kanadské juniorské soutěže.

Štefl dnes poprvé odtajnil jméno uvažovaného generálního partnera klubu, kterým je stavební firma Chládek a Tintěra.

Druhá nejvyšší liga, v nové sezóně rozšířená na šestnáct účastníků, startuje již ve středu 12. září a její účastníci si nepřejí žádné zásahy do rozlosovaného ročníku. "Velice jednoznačně bylo všech šestnáct klubů proti dodatečnému zařazení Vsetína. Potvrdilo se to, co už všichni dávali najevo. Nikdo nechce hrát v sedmnácti," řekl ČTK generální manažer Berouna Josef Drda, který je i členem výkonného výboru a účastnil se jednání se Vsetínem. "Dáváme signál výkonnému výboru, že si to prvoligové kluby nepřejí, a doufáme, že to bude brát v potaz."

Drda si však myslí, že by se mělo na konferenci svazu vyřešit, jak se bude do budoucna v podobných případech postupovat. "Může se stát, že třeba například nějaký klub nedostane licenci na extraligu a v řádech se s tím nepočítá, klub pak sestupuje do nejnižší soutěže," dodal Drda.

Vsetín byl vyloučen z extraligy v červnu hlasy deseti klubů nejvyšší soutěže kvůli neplnění podmínek pro účast. Vedení extraligy totiž nemohlo čerpat z jeho sedmimiliónové bankovní garance peníze na zaplacení vsetínských dluhů, protože se ukázalo, že jde jen o termínovaný vklad města. Nevyřešeny byly i další finanční závazky.

Vyřazení Vsetína potvrdila i arbitráž hokejového svazu. Valašský klub již dříve dával najevo, že pokud nebude dodatečně zařazen do první ligy, obrátí se k civilnímu soudu.

Reklama

Související témata: